Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Tesla redovisar mindre förlust – Model 3 ska få allt att rulla

Tesla Model 3, på scenen vid lanseringen förra året, långt innan bilen kommer i produktion. 3:an är en fyrdörrars sedan.
Tesla Model 3, på scenen vid lanseringen förra året, långt innan bilen kommer i produktion. 3:an är en fyrdörrars sedan. Foto: Justin Prichard / AP

Tesla Motors redovisade på onsdagen en mindre förlust för fjärde kvartalet 2016. Den amerikanska elbilstillverkaren uppger att den kommande modellen Model 3, ibland kallad ”Teslan man har råd med”, ska vara redo för produktion i stor skala i september i år.

Företagets nettoförlust under perioden hamnade på 121,3 miljoner dollar, att jämföra med minus 320,4 miljoner dollar för motsvarande period 2015, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Tesla, som leds av miljardären och entreprenören Elon Musk, uppger att bolagets intäkter ökade med 88 procent, till 2,28 miljarder dollar.

Lanseringen av Model 3 beskrivs i branschen som avgörande för bilmärkets framtid – försäljningsvolymen måste upp, vilket den nya modellen ska möjliggöra genom ett överkomligt pris. Samtidigt är konkurrensen inom segmentet eldrivna fordon tuff, inte minst från europeiska och asiatiska tillverkare.

”Teslan man har råd med” ska få ett prislapp som är förhållandevis överkomlig, ett utgångspris på 35.000 dollar före moms har nämnts, motsvarande cirka 312.000 kronor.

Det övergripande målet för Tesla är att 2018 producera 500.000 bilar. Företaget har därmed en lång väg att gå – man misslyckades nämligen med att nå det uppsatta målet för 2016 på 80.000 levererade bilar, produktionen stannade vid 76.230 vagnar.

Tesla uppger att företaget räknar med att leverera 47.000—50.000 av Model S och Model X under första halvan av 2017. Mellan 2 och 2,5 miljarder dollar planerar företaget att investera inför produktionsstarten av Model 3.

Biltillverkarens resultat inkluderar även Solar City, den amerikanska solpanelstillverkaren som köptes upp för motsvarande 22 miljarder kronor förra året.

Teslas aktie har rusat ungefär 50 procent under de senaste tre månaderna. Aktien steg 1,6 procent i onsdagens efterhandel på New York-börsen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.