Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Test av medborgarlön i Finland kommer närmare

Finland har planer på att införa medborgarlön på prov 2017 och 2018. Nu vill social- och hälsovårdsministeriet ha in utlåtanden om lagförslaget som ligger till grund för försöket.

Något försök som liknar det föreslagna har aldrig tidigare prövats i Finland.

2000 personer i åldersgruppen 25–58 år föreslås få basinkomst som ska utbetalas av Folkpensionsanstalten.

Till målgruppen hör endast personer vars sysselsättning man försöker förbättra genom basinkomsten, vilket innebär att studenter och ålderspensionärer utesluts från försöket.

Läs mer: DN Debatt: ”Basinkomst räddar jobben och ökar jämställdheten

Målet med basinkomsten är just att främja sysselsättningen och en uppföljningsundersökning ska göras där gruppen som får basinkomst jämförs med en kontrollgrupp som blir utan.

Nivån på basinkomsten, cirka 5.300 kronor i månaden, beräknas ge tillräckliga incitament för mottagarna att ta tillfälligt arbete eller deltidsarbete.

Försöket med basinkomst ingår i statsminister Juha Sipiläs regeringsprogram och har som mål att lägga om den sociala tryggheten så att den ”bättre svarar mot förändringar i arbetslivet”, minskar byråkratin och förenklar ett komplicerat förmånssystem.

Läs mer: Majoritet för medborgarlön i undersökning

Utlåtandetiden löper ut den 9 september 2016 och därefter lämnar regeringen proposition till riksdagen.

I Schweiz röstade befolkningen nej till ett skarpt förslag om medborgarlön i juni i år med bred marginal.

Försöket med basinkomst 2017-2018

Mål: Att få information om hur basinkomsten påverkar sysselsättningen för dem som deltar i försöket samt att utreda andra effekter av basinkomsten.

Nivå: 560 €/mån, motsvarande omkring 5300 kronor, skattefri förmån. Den nivån beräknas ge tillräckligt stort incitament för att ta emot tillfälligt arbete eller deltidsarbete.

Målgrupp: Personer i åldern 25-58 år som bor i Finland och till vilka grunddagpenning eller arbetsmarknadsstöd utbetalas i november 2016 enligt lagen om utkomstskydd för arbetslösa.

Urval: Representativt slumpmässigt urval 2000 täcker hela landet. Deltagande är obligatoriskt i försöket, den övriga målgruppen fungerar som kontrollgrupp för uppföljningen.

Källa: Finska Folkpensionsanstalten, Kela

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.