Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-17 04:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/the-big-short-mannen-varnar-for-kollaps/

Ekonomi

Krisvarnare kallar Teslas kurs fjantig

Foto: Patrick. T. Fallon/AFP

Kapitalförvaltaren Michael Burry, som blev känd för världen via filmen ”The Big Short” för att ha blankat bostadsobligationer och således genererat hundratals procent i avkastning för sin fond vid sub prime-kraschen 2007, spår att Teslaaktien kommer implodera på ett liknande sätt.

Direkt Text

Michael Burry rattar Scion Asset Management och har vid flera tillfällen upprepat att värderingen av Tesla är orimlig. I december offentliggjorde han att Tesla är ett av fondens främsta blankningar och kallade aktiekursen ”fjantig”.

Sedan dess har dock Teslas kurs fortsatt att rusa till nivåer som gjort vd Elon Musk till världens rikaste man. Bara i torsdags steg börsvärdet med 60 miljarder dollar – motsvarande lika mycket som hela General Motors.

”Tja, mitt senaste 'big short' blev också större och större och större”, skrev Michael Burry i en tweet i slutet av förra veckan och uppmanade samtidigt investerarna att ”njuta medan det varar”.

Under 2020 var aktien upp med 740 procent och under veckan som gick steg kursen med ytterligare 16 procent. Det har fått ett flertal tidigare skeptiska analytiker att ge upp sina negativa rekommendationer, allra senast Evercore ISI och RBC.

På måndagen utkom Bank of America med en ny höjd riktkurs för Tesla. Bank of America sätter riktkursen 900 dollar, upp från 500 dollar. Enligt flera internationella medier är det ”street high”, alltså den högsta riktkursen av de etablerade analyshusen.

Teslas aktie handlades ned med omkring 2 procent i den tidiga amerikanska förhandeln på måndagen.

Läs mer: Teslas diskreta charm

Ämnen i artikeln

Tesla
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt