Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

The Guardian: Cambridge Analytica tar åt sig äran för Trumps valseger

”Överraskande Trump-seger” står det i streamern på tv-bilden, dagen efter valet. I skrytsamma ordalag har Cambridge Analyticas medarbetare snarare beskrivit fastighetsmagnatens seger i presidentvalet som väntad – tack vare CA:s insatser.
”Överraskande Trump-seger” står det i streamern på tv-bilden, dagen efter valet. I skrytsamma ordalag har Cambridge Analyticas medarbetare snarare beskrivit fastighetsmagnatens seger i presidentvalet som väntad – tack vare CA:s insatser. Foto: Richard Drew / AP

Ledande befattningshavare vid Cambridge Analytica, konsultföretaget som hamnat i hetluften i spåren av det gigantiska dataintrånget hos Facebook, uppges ha skrutit om hur de använt sig av ”icke spårbar” annonsering när de tagit fram material till sina uppdragsgivare.

Det uppger brittiska tidningen The Guardian, som rapporterar om den undersökande journalistik som resulterat i att Donald Trumps kampanjorganisation kunnat kopplas till Cambridge Analyticas verksamhet. Det beskrivs hur personer i ledningen för det brittiska företaget skrutit om hur väl deras datamanipulation fungerat och att den hjälpt Donald Trump till seger i presidentvalet i USA 2016.

I samtal som spelats in i hemlighet säger Cambridge Analytics vd Alexander att han vid ”många tillfällen” träffat Donald Trump, medan en annan ledande medarbetare säger att firman låg bakom annonskampanjen med slagordet ”besegra oärliga Hillary” (defeat crooked Hillary).

”Vi lägger bara in information i internets ’blodomlopp’ och åser sedan hur det växer, ger den en knuff då och då, varpå vi tids nog får se hur det tar form”, ska medarbetaren ha sagt, och sedan fortsatt: ”Och så infiltrerar det här materialet onlinefolket, men utan varumärke, så det saknar avsändare och är omöjligt att spåra.”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.