Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-10 23:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/theresa-may-kommenterar-brexitkritiken/

Ekonomi

Theresa May: Jag stannar för att föra detta i hamn

Theresa May under torsdagen.
Theresa May under torsdagen. Foto: Matt Dunham/AP

Storbritanniens premiärminister Theresa May tänker inte låta sina kritiker påverka henne och gjorde klart att hon stannar på sin post:

– Jag har alltid satt nationens intressen först, sa hon också i ett tal i samband med en presskonferens på 10 Downing Street strax efter klockan 18 på torsdagen.

Clas Svahn
Rätta artikel

På en fråga om hur May ser på en möjlig misstroendeomröstning och om hon kommer att stanna om hon vinner med bara en röst, svarade Therese May. 

– Ledarskap är att ta de rätta besluten och inte de lätta. Och frågan om jag stannar för att föra detta i hamn, ja det gör jag, sa May.

May sa vid flera tillfällen att avtalet som nu kritiserats ger det brittiska folket det man röstade för vid folkomröstningen i juni 2016. Hon sa också att ingen annan har kommit med något alternativ till avtalet.

– Folket röstade för att lämna. Mitt jobb har varit att ta detta avtal till parlamentet, nu är det upp till dem att överväga vad som är bäst för jobben, säkerheten och för deras väljare, sa May också.

– När folk väl läser avtalet kommer de att se att det levererar det vi vill ha och jag ser inte att det kan bli någon ny folkomröstning.

Under den efterföljande presskonferensen sa att hon tror att befolkningen nu vill ha ett beslut och påminde om att folket röstat för att lämna EU och att detta nu måste vara fokus.

– Detta är en Brexit som uppfyller det brittiska folkets prioriteringar. Vi har gjort detta för nationens bästa.

May försvarade varje punkt och lyfte fram hur avtalet gör att det inte blir en hård gräns mellan Nordirland och Irland men sa samtidigt att hon förstår att hon delar några av kritikernas synpunkter på gränsen.

– Visst, jag förstår att några är kritiska till de kompromisser som gjorts. Men går vi inte framåt med detta vet vi inte vilka konsekvenser som väntar.

May gjorde sitt uttalande efter en tuff dag där hon har fått utstå mycket kritik och ta emot många kritiska frågor, kritik från såväl opposition under Jeremy Corbin som från det egna konservativa partiet. Och många frågade sig om May skulle följa några av sina ministrar och avgå som premiärminister.

Så blev det inte.

Men May har tidigare visat att hon är en person som inte gärna viker sig och under hela dagen har hon utan att tveka försvarat det avtal som nu ligger på bordet och sagt att det var det bästa som gick att få. 

Medan May står kvar mitt i stormen har andra har redan har beslutat sig för att lämna.

Storbritanniens chefsförhandlare Dominic Raab, som var en av fyra ministrar som avgick från regeringen på torsdagen, har kallat avtalet för ”fruktansvärt”. Raab ser ut att ersättas av Michael Gove som ska ha tagit uppdraget enbart om han får omförhandla det nu liggande avtalet, uppger Sky News.

– Jag har inte utsett någon ny chefsförhandlare än, sa May under presskonferensen.

Kritikerna menar att May inte har gett landet den Brexit som man utlovat i samband med folkomröstningen i juni 2016.

Samtidigt är det oklart om det blir någon misstroendeomröstning om Theresa May eller inte. Hittills har de som vill se en sådan inte lyckats samla nog många parlamentariker som är villiga att ifrågasätta premiärministerns position, skriver Bloomberg.

Storbritannien står delat inför det som nu utspelar sig kring Brexit. Enligt en opinionsundersökning genomförd av Sky News på torsdagen säger sig 54 procent av britterna vara emot Brexit och vill alltså stanna kvar i EU. 55 procent säger att man vill ha en ny folkomröstning i frågan.

Brexitförespråkaren Nigel Farage, under åren 2010–2016 ledare för det euroskeptiska brittiska partiet UKIP, kallade på torsdagen avtalet ”det värsta avtalet någonsin”.

Den 29 mars 2019 lämnar Storbritannien EU – med eller utan avtal.