Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Theresa May: Säkerhet och handel ska förhandlas samtidigt

02:52. "Det här är ett historiskt ögonblick och det finns ingen återvändo". Hör premiärminister Theresa Mays tal till parlamentet.

Storbritanniens premiärminister poängterar att förhandlingarna med EU ska röra både handel och säkerhet. Misslyckas man nå en ekonomisk uppgörelse försvagas arbetet mot terrorism, varnar hon.

I sitt brev till Europeiska rådets ordförande Donald Tusk, med överskriften ”Dear President Tusk” slår Theresa May fast några av Storbritannien förhandlingspositioner.

Den kanske mest centrala är att Storbritannien vill ha ett nära samarbete med EU som inkluderar både ekonomi och säkerhet.

– Om vi lämnar Europeiska unionen utan ett avtal är följden att vi kommer att göra affärer utifrån världshandelsorganisationen WTO:s regler, skriver hon och fortsätter:

– Ur säkerhetssynpunkt betyder ett misslyckande att nå en överenskommelse, att vårt samarbete i att bekämpa brottslighet och terrorism bli försvagat.

Theresa May framhåller att både EU och Storbritannien förstås skulle anpassa sig till en sådan ny situation, men att det inte är ett utfall som någon av dem önskar.

Premiärministern håller fast vid regeringens ståndpunkt att Brexitförhandlingarna, alltså hur skilsmässan ska gå till, ska föras samtidigt som Storbritannien förhandlar om ett nytt avtal med EU.

EU-länderna vill separera frågorna: Brexit är en sak, ett nytt samarbetsavtal är en annan.

Inför brittiska parlamentet sade Theresa May på onsdagseftermiddagen att hon har stora förhoppningar om ett fortsatt nära samarbete med EU. Hon förklarade att landet inte ska vara kvar i inre marknaden och att britterna har accepterat att de inte kan plocka russinen ur kakan.

– Vi lämnar EU, inte Europa. Vi vill ha en djup och långvarig relation med EU. Vi önskar EU en välmående framtid, sade Theresa May.

Hennes tal var fyllt av vackra ord, men där fanns få konkreta uttalanden som kan tolkas som förhandlingspositioner landet kommer att ha.

– Jag är ambitiös för Storbritannien. Vi ska lämna EU-domstolen. Lagarna ska beslutas i Edinburgh, London, Cardiff och Belfast. De beslut som dessa parlament har rätt att fatta i dag ska de ha fortsatt rätt att fatta framöver, sade May med tydlig vink åt Skottland.

Parlamentet där röstade på tisdagen för att hålla en ny folkomröstning om självständighet.

– Vi ska ta till vara varje regions intresse. Det ska inte bli en hård gräns till mellan Irland och Nordirland, fastlog May, en annan mycket känslig fråga i de kommande förhandlingarna.

Premiärministern sade även att högsta prioritet är att rättigheterna ska respekteras för EU-medborgare i Storbritannien och för britter i EU. Den frågan vill hon lösa snarast möjligt.

Till skillnad från vid tidigare tillfällen nämnde aldrig Theresa May att ”inget avtal är bättre än ett dåligt avtal”, som hon sagt tidigare.

– Vi respekterar att vi inte kan plocka russinen ur kakan. Vi ska inte vara medlemmar i inre marknaden, var i stället hennes besked och hon tillade at hon hoppas att EU står upp för frihandel.

– Vi är ett europeiskt land som kommer att fortsätta spela en viktig roll, vårda de europeiska värderingarna och vara en pålitlig partner, fortsatte hon.

Oppositionsledaren Jeremy Corbyn lovade att Labour ska respektera resultatet från Brexitomröstningen, men att partiet ska motsätta sig att Storbritannien blir ett avreglerings- och skatteparadis.

– Vi vill investera och återbygga Storbritannien så att ingen hamnar på efterkälken.

Corbyn underströk att ”No deal is a bad deal”, alltså att Storbritannien måste nå en överenskommelse med EU.

Läs mer: Annika Ström Melin: Sammanbrott hotar när Brexit aktiveras 

Fakta. Artikel 50

Här är grundlinjerna i Lissabonfördragets Artikel 50:

  1. Varje medlemsstat får i enlighet med sina konstitutionella bestämmelser besluta att utträda ur unionen.
  2. Den medlemsstat som beslutar att utträda ska anmäla sin avsikt till Europeiska rådet. Mot bakgrund av Europeiska rådets riktlinjer ska unionen förhandla fram och ingå ett avtal med denna stat där villkoren för dess utträde fastställs, med beaktande av dess framtida förbindelser med unionen.
  3. Fördragen ska upphöra att vara tillämpliga på den berörda staten från och med den dag då avtalet om utträde träder i kraft eller, om det inte finns något sådant avtal, två år efter den anmälan som avses i punkt 2, om inte Europeiska rådet i samförstånd med den berörda medlemsstaten med enhällighet beslutar att förlänga denna tidsfrist.
Fakta. Vad händer nu?

Här är hållpunkter för den närmaste månadens brexithändelser:

30 mars: Premiärminister Theresa May väntas presentera hur tusentals EU-lagar ska förändras till brittisk lag.

31 mars: EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk skickar ut ett första utkast till förhandlingsmandat till övriga 27 medlemsländer.

11 april: Statssekreterare och EU-ambassadörer håller sitt första möte om utkastet.

27 april: De 27 ländernas EU-ministrar diskuterar utkastet vid ett möte i Luxemburg.

29 april: Stats- och regeringscheferna samlas i Bryssel för att slå fast mandatet.

Källa: Politico.eu

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.