Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

”Tiden hann i kapp oss”

Det blir en tung midsommar för många Saab-anställda. Tidigt på torsdagens morgon meddelade Saab sina anställda via en telefonkedja att de inte får någon lön den här månaden.

–Det är så tråkigt och beklagligt att behöva meddela våra anställda dagen innan midsommar, säger Saabs informationschef Gunilla Gustavs från Trollhättan.

Saab saknar tillräcklig kortsiktig finansiering för att täcka lönerna. Enligt pressmeddelandet som gått ut finns det ingen garanti för att de samtal som pågår, dels med kinesiska finansiärer dels om försäljningen av fastigheter, faktiskt går i lås.

På Saab vågar man inte säga när lönerna kan betalas ut igen.

Saabfabriken står tom sedan en tid tillbaka och under morgonen startades en telefonkedja för att meddela de anställda i sina hem om att lönen skulle utebli. De som jobbar på kontoret har fått beskedet via e-mail.

Ännu har Gunilla Gustavs ingen uppfattning om hur de anställda har tagit beskedet men själv är hon märkbart rörd.

– Jag tänker på alla individer som får det här beskedet just idag. Timingen kunde inte vara värre, säger hon.

Samtidigt understryker Saab att de gör allt de kan för att ordna upp finansieringen så snart som möjligt. Försöket att sälja av fastighetrna har pågått ett tag och enligt Gunilla Gustavs är fastighetsaffären fortfarande aktuell.

–Tyvärr hann tiden i kapp oss. Nu gör vi allt vi kan för att lösa det. Vi tar en dag i taget, säger Gunilla Gustavs.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.