Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-25 04:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/tidigare-politiker-befolkar-pr-byraer/

Ekonomi

Tidigare politiker befolkar PR-byråer

Över 50 tidigare riksdagsledamöter, ministrar och kommunalråd verkar i dag som konsulter för pr- och lobbyfirmor, rapporterar altinget.se som bevakar svensk politik.

TT Text

En del av dem åtnjuter också, som tidigare riksdagsledamöter, enkel access till riksdagen genom att de har så kallade veterankort som fungerar som passerkort.

Det finns över 800 tidigare riksdagsledamöter som riksdagsförvaltningen har beviljat veterankort till, enligt uppgift till altinget.se från riksdagen. Det är 40 fler än när Dagens nyheter 2018 gjorde en granskning av veterankorten och riksdagen sade att den skulle se över systemet.

Utöver de drygt 50 tidigare politikerna, där även statssekretare, EU-parlamentariker och regionråd ryms, finns det också ungefär lika många konsulter till hos byråerna med politisk bakgrund. De har ett förflutet som politiskt sakkunniga i regeringskansliet eller som politiska tjänstemän i partierna eller i partiernas riksdagskanslier. Det innebär att de har jobbat nära ministrar eller riksdagsledamöter.

Varför är tidigare politiker och politiska tjänstemän så attraktiva för pr-byråerna?

– Det de kan är att navigera i det politiska systemet. Det är en kunskap som är väldigt rudimentär i den politiska världen som de tar till pr-branschen och helt enkelt kan tjäna pengar på. Det är ofta de enklaste uppgifterna från deras gamla jobb som de kan sälja, säger Anna Tyllström vid Institutet för framtidsstudier, som forskat om lobbying, till altinget.se

Enligt Tyllström har Sverige en lobbyingbransch lika stor som de andra nordiska länderna tillsammans.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt