Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-29 16:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/tidningsdelaren-readly-gor-borsdebut/

Ekonomi

Skakig börsdebut för Readly

Stockholmsbörsen.
Stockholmsbörsen. Foto: Thomas Karlsson

Det blev en ljummen börsöppning för den digitala tidningstjänsten Readly. Dåliga nyheter tätt inpå premiären och att en av grundarna sålt en stor del av sina aktier kan ha sänkt intresset.

TT Text

Readly marknadsför sig som en slags motsvarighet till Spotify. Mot en månadskostnad kan man läsa tusentals tidningar och magasin i Readlys app.

Readly växer även internationellt och när det i dag var dags för börsintroduktion var efterfrågan tio gånger större än utbudet.

De första köparna fick aktien för 59 kronor per aktie och aktien steg under eftermiddagen till 65 kronor. Därmed är Readlys börsvärde drygt 2,2 miljarder kronor.

”Introduktionen betyder otroligt mycket för oss. Marknaden för magasin är större än musikindustrin. Här finns en stor potential”, skriver Readlys vd Maria Hedengren i ett mejl till TT.

Just före börsintroduktionen i Stockholm meddelade dock Bonnier News och Allers förlag att de inte vill vara med på Readly längre.

– Vi är självklart besvikna men söker en lösning, säger Maria Hedengren.

En av huvudägarna, Joel Wikell, sålde samtidigt hälften av sina aktier i Readly men Maria Hedengren skriver att han ändå tror mycket på bolaget.

Christoffer Ahnemark analytiker på föreningen Aktiespararna tycker dock att den försäljningen är en negativ signal för många aktieköpare.

Readly går med förlust och hoppas på vinst först om fyra-fem år. Men det verkar oroa marknaden mindre.

– För bolag som Spotify, Storytel och Readly är det tillväxttakten som är intressant. Vinsten kommer så småningom, är tanken.

Bonniers och Allers avhopp kan vara ett förhandlingsdrag, enligt Christoffer Ahnemark. De kan komma tillbaka senare när de fått bättre villkor.

– Men jag skulle ändå avvakta ett par kvartal med att köpa den här aktien. Det går inte bara jämföra med Spotify, att läsa tidningar digitalt kräver längre tillvänjning än musik, som passar perfekt i mobilen, säger han.

Så tycker också medieanalytikern Anders Malmsten också.

– Readly är fortfarande väldigt litet. Readly har funnits i sju år och bor varade mycket större vid det här laget. Readlys omsättning i Sverige är bara 5 procent av Allers omsättning i Sverige, säger han.

Att Readly aldrig gått med vinst visar att digitala magasin är svårsålt, tycker Anders Malmsten.

– Apple har försökt med samma tjänst i USA men de har inte heller lyckats.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt