Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-23 10:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/tidningskoncern-begars-i-konkurs/

Ekonomi

Alingsås Tidnings ägare efter konkursen: De satte oss i sank helt i onödan

Foto: Alingsås Tidning

Han skulle snart ha jobbat 25 år på Alingsås Tidning. En luttrad Urban Kärvling säger:

– Det kom inte oväntat för oss. Senaste veckorna har bara varit en en konstgjord andning som gått rätt åt helsike. Nu vet vi i alla fall vad vad som gäller.

Klockan 16.10 på onsdagseftermiddagen publicerade tidningen själv nyheten överst på hemsidan: ”Alingsås Tidning begärs i konkurs”, löd rubriken.

Foto: Skärmdump: alingsastidning.se

Kort konstaterade man att ”de ekonomiska problemen för företaget blev till slut allt för stora. Det negativa beskedet från Mediestödsnämnden om att inte bevilja utökat presstöd för Alingsås Tidning gjorde det till sist omöjligt att bedriva verksamheten vidare”.

Alingsås Tidnings vd och delägare i familjeföretaget, William Michelsen, skriver i ett mejl till DN om vad han ser som bakgrunden: ”Det blev en kedjereaktion. Att lönerna var var en dag sent utbetalda blev plötsligt att vi inte betalat ut löner på fyra månader. Bedrövligt! Det satte oss i sank helt i onödan! Vi är borta! Om inte Mediestödsnämnden kan fatta ett vettigt beslut.”

När DN talade med redaktionschefen Urban Kärvling var endast han själv och en redigerare kvar i lokalerna på Södra Ringgatan.

Urban Kärvling, Alingsås Tidnings redaktionschef. Foto: Privat

Förra helgen var tidningen med och firade att potatisstaden/kaféstaden/ljusstaden – kärt barn har många namn – Alingsås fyllde 400 år. Men nu ser det ut som att Kärvling inte får anledning att fira tidningens 155-årsjubileum i början på nästa år.

– Men vi har fortsatt arbetsplikt, så vi kommer till jobbet i morgon och vår e-tidning kommer ju ut under torsdagen och vi planerar för en ny e-tidning på lördag, säger Urban Kärvling.

Han och ett 30-tal andra anställda har alltså arbetsplikt tills dess att en – ännu outsedd – konkursförvaltare bestämmer annat.

– Men jag tvivlar på att det blir en fortsättning, i vart fall när det gäller papperstidningen och i dess nuvarande form, och tillägger att ”det har varit lite av Vilda västern här den senaste tiden”.

Hur pass stora skulder bolaget har är inte offentligt känt.

Beskedet om konkursen meddelades personalen av vd:n William Michelsen själv efter att han lämnat in ansökan till tingsrätten.

– Han samlade all personal, även om några nog visste på förhand.

Härom året befann sig bolaget i rekonstruktion. Då fördes samtal med andra medieföretag i regionen om att tillföra kapital, men då nappade ingen.

Urban Kärvling säger att marknaderna Alingsås och Vårgårda borde vara underlag nog för en betald nyhetstidning.

– Det är båda kraftigt växande orter. Det måste finnas utrymme för en daglig aktör, om den sköts rätt. 

Jonas Hansson, vd Västsvensk Tidningsdistribution, VTD, samt för Stampen Media säger till GP att han är övertygad om att Alingsås Tidning skulle passa bra in i Stampen Media.

– Vi ser att vi har stark position på västkusten och vi vill fortsätta att arbeta med att utveckla den. Vi har goda möjligheter att bli den stabilitet som Alingsås Tidning har saknat, säger Hansson. 

I Stampen Media ingår bland annat GP.

I kommunhuset vållar konkursen oro. Kommunstyrelsens ordförande Daniel Filipsson (M) säger till DN:

– Det är en institution som begärs i konkurs. Den lämnar naturligtvis ett tomrum efter sig även om vi har förstått vartåt det pekar. Lokaltidningen har en viktig uppgift i demokratins tjänst. Jag tycker att det borde finnas underlag för någon form av tryckt media här. Jag hoppas att nya aktörer är redo att satsa. Det skulle vara viktigt och uppskattat.