Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Till minne av Björn Wahlström: En generation som formade Sverige

Foto: Lennart Isaksson

Björn Wahlström var med och höll i rodret när svenskt näringsliv krisade som värst.

DN:s chefredaktör Peter Wolodarski minns en industriman som behöll nyfikenheten in i det sista.

Klarhet var Björn Wahlströms signum. ”Du behöver komma ut i verkligheten”, sade han första gången vi träffades. Han var då 83 år och ansåg att journalistiken i Sverige var för Stockholmscentrerad. Björn Wahlström övertalade mig att följa med och se en riktig svensk basnäring, närmare bestämt skogsindustri i Bergslagen. Vi kände inte varandra men Björn Wahlström drog med mig ut i skogen, in i sågverk och genom handelsbodar hos Karl Hedin. Lunchen intogs på en stubbe i 5 minusgrader.

Han hade gjort resan många gånger tidigare, men ställde entusiastiska frågor till alla vi träffade. När vi var klara sent på eftermiddagen höll han ett tacktal till företagets medarbetare, som var så långt från alla förskrivna rutinanföranden man hört till leda.

Senare under kvällen, efter middagen, berättade han historier för alla som ville lyssna om åren som företagsledare. På 1970-talet hade han med den socialdemokratiske finansministern Gunnar Strängs godkännande drivit fram en genomgripande omstrukturering av svensk stålindustri. Efterfrågan på världsmarknaden hade rasat, överkapaciteten var skriande. Något behövde göras.

Flera tusen personer blev av med sina jobb, nyporna var mycket hårda, men grunden lades för en långsiktigt hållbar stålindustri i Sverige med det nybildade SSAB i spetsen.

”Vi tog bort jobb för att rädda jobb”, brukade han säga.

Socialdemokraterna vände sig åter till Björn Wahlström när det var dags för nästa stora näringslivskris i början av 1990-talet. Banksystemet höll då på att gå omkull. Som ordförande för den svårt sargade Nordbanken lade han tillsammans med Jacob Palmstierna och Hans Dalborg grunden för det som blev Nordea – i dag Nordens största bank.

Björn Wahlström var en annorlunda ledare. Han pratade mycket men lyssnade också gärna själv. Han hade varit med längre än de flesta men var påfallande oförstörd i sitt sätt att ställa frågor. Han intresserade sig dessutom för konst, inte bara som en direktörspose.

När han drog med mig till Kiruna ett par år senare var konststipendiaternas målningar i stadshuset och samlingen på LKAB:s bolagshotell minst lika viktiga att visa som den nya nivån i gruvan. Flera gånger under besöket varnade han företagsledningen för att det då höga världsmarknadspriset på järnmalm skulle sjunka – han blev sannspådd tidigare än de flesta anade.

Björn Wahlström lämnade sina formella uppdrag i svenskt näringsliv på 1990-talet, men behöll i kraft av sina personliga egenskaper ett betydande informellt inflytande i rader av storföretag.

På 90-årsdagen i december dök mängder av adepter upp för att gratulera, mest män men också några kvinnor. Björn Wahlström hade gjort sin karriär i en mycket manlig värld, och uppfattades av de mest skeptiska som en maskulin hövding. Med åren blev han dock bättre på att bredda perspektiven och se bortom genusgränsen. Att yngsta dottern Anna rekryterades som vd i börsbolaget Odd Molly var han enormt stolt över.

Vad var det som lockade hos Björn? Erfarenheten och optimismen, naturligtvis, men framför allt en ovanlig blick för skeenden och människor.

Kunde Björn Wahlström hjälpa någon som hörde av sig gjorde han det gärna. Kunde han glädja en 7-åring med en tur på segelbåten och en Maxburgare till middag så gjorde han det.

Svenskt näringsliv har förlorat en klok och varm röst från Luleå.

Fakta. Björn Wahlström

Björn Wahlström 1925–2016
Född i Luleå.
Mångårigt gift med Birgitta, fem barn.
Utbildad jurist i Uppsala. Arbetade i SCA, lade grunden för SSAB och Nordea.
På fritiden kretsade det mesta kring familj, konst och segling – memoarerna hade titeln ”En laber bris”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.