Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

”Tillbaka till framtiden-sneakers nästa år”

Självknytande sneakers – kanske något för en slaskig vinterdag? Nu avslöjar en av skoföretaget Nikes designers att självknytande och automatiskt justerade skor kommer att lanseras nästa år – efter inspiration från kultfilmen Tillbaka till framtiden 2.

– Kommer vi att få se ”Power Laces” 2015? Det svarar jag ja på! sade Nike-desigern Tinker Hatfield häromdagen vid en pressträff i New Orleans.

Hatfield ligger bakom många av Nikes försäljningssuccéer genom åren och har tidigare varit chefsdesigner på skoföretaget. Dessutom är han ett stort fan av Tillbaka till framtiden-filmerna med Michael J Fox i huvudrollen – något som nu ser ut att få oanade konsekvenser.

I den andra och kultförklarade Tillbaka till framtiden-filmen från 1989 reste Fox rollfigur Marty McFly med tidsmaskin till framtiden. Där stötte han på flygande bilar, tog sig fram på en flygande skateboard och drog på sig högteknologiska tennisskor med så kallade Power Laces, eller självknytande skosnören.

Den "framtid" som filmen skildrade var år 2015 – det vill säga nästa år. Men ett kvartsekel efter filmpremiären är vi inte i närheten av några flygande bilar eller skateboards. Däremot har det hänt en del på skosnöresfronten. Kardborrband var vanligt redan på 1980-talet, och i dag har vi elastiska och spiralformade skosnören som gör det möjligt att undvika knytande.

Trots det får steget till en eldriven, självknytande mekanism som den i Tillbaka till framtid-filmen sägas vara rätt stort. Och det är det som alltså nu ska bli verklighet, enligt Nike-designern Hatfield

Nike registrerade 2010 ett patent av för en teknologi som beskrivs som ”självknytande skosnören” med ett system som automatiskt ”justerar skon efter bärarens fotled” vid tryckandet på en knapp. Året efter producerade bolaget 1 500 par av en modell som såg ut exakt som Marty McFlys skor i Tillbaka till framtiden 2 – och auktionerade ut dem till högstbjudande för att dra in pengar till Michael J Fox välgörenhetsfond.

I den begränsade upplagan fanns dock inte några "Power laces". Men även om mekanismen nu blir verklighet, återstår det att se om det finns något intresse hos konsumenterna - och vilken prislappen blir.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.