Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Tillslag mot BMW:s huvudkontor i München

BMW:s högkvarter i München.
BMW:s högkvarter i München. Foto: Matthias Schrader / AP

MÜNCHEN. Tyska myndigheter genomsökte på tisdagen biltillverkaren BMW:s huvudkontor i München, efter misstankar om fusk med avgasreningen. BMW förnekar anklagelserna.

Omkring ett hundratal personer deltog i razzian som riktades mot biljättens huvudkontor i München och mot en fabrik i Österrike. Tillslaget skedde efter misstankar om att BMW installerat manipulerad mjukvara i sina bilar för att påverka avgasreningen. Sedan några veckor pågår en utredning mot företaget.

Konkret handlar det om 11.400 fordon, där det sedan tidigare avslöjats att de släpper ut mer avgaser än vad som är tillåtet. BMW nekar till anklagelserna om att medvetet ha manipulerat mjukvaran. Man hävdar att det program som utvecklats för SUV-modellerna X5 och X6 av misstag kan ha installerats på vissa 5- och 7-modeller, med följden att avgasreningen inte fungerar som tänkt. 

”BMW-gruppen utgår ifrån att det handlar om en felaktig mjukvara och inte om en medveten manipulation av avgasreningen”, säger en talesperson enligt tidningen Der Spiegel.

Tillslaget sker dagen före BMW:s årliga konferens i München, då vd Harald Krüger presenterar fjolårets resultat inför journalister från hela världen. Krüger har i spåren av dieselgate bestämt förnekat att biltillverkaren fuskat med avgasutsläppen. De frågorna lär nu ställas på nytt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.