Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 19:46 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/tillslag-mot-ekobrott-flera-gripna/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Minst tio anhållna misstänka för ekobrott med motorbränsle

Ekobrottsmyndigheten har gjort flera tillslag tillsammans med polis och Skatteverket. Arkivbild.
Ekobrottsmyndigheten har gjort flera tillslag tillsammans med polis och Skatteverket. Arkivbild. Foto: Daniel Roos/Scanpix

Omkring tio personer har anhållits misstänkta för flera olika grova ekobrott med motorbränsle. Det är följden av den razzia som gjordes på tisdagsmorgonen av Ekobrottsmyndigheten, polisen och Skatteverket.   

Flera tillslag gjordes på en rad platser i landet på tisdagsmorgonen. 

– Vi kan konstatera att tillslaget har gått enligt plan då i princip alla personer som varit anhållna i sin frånvaro nu är frihetsberövade säger Anders Petersson, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Malmö i ett pressmeddelande.

Tillslagen genomfördes i Skåne, Jönköping och Västernorrlands län. Enligt Ekobrottsmyndigheten handlar det om grova skattebrott som rör punktskatt och moms, bokföringsbrott och penningtvättsbrott.

”De personer som har gripits har enligt utredningen samverkat i syfte att begå bland annat grova punktskattebrott genom motorbränsle som förts in från annat EU-land utan att punktskatten redovisats. Det totala skatteundandragandet misstänkts uppgå till omkring 20 miljoner kronor.”, skriver Ekobrottsmyndigheten.

Utredningen baseras på en anmälan som inkom någon gång under förra året. Omfattningen på brotten kan Ekobrottsmyndigheten inte uttala sig om, men inledningsvis utgår de från att det rör sig om grova brott. 

Nu ska de beslag som gjorts gås igenom för att säkra bevis.

– Det kan handla om telefoner, datorer, bokföring, med mera. Det kommer också att hållas förhör med de personer som nu är frihetsberövade, säger Anders Petersson.

Åklagaren måste senast fredag klockan 12 avgöra om några av de gripna ska begäras häktade.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.