Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Tillväxtoro präglar G20-möte

Stabilisering av den rekordskakiga marknaden och hur man ska få fart på tillväxten är huvudteman på G20-mötet i Shanghai, som avslutas på lördag.

Risken för Brexit, ett brittiskt EU-utträde, spökar också.

”Nu behövs koordinerad penningpolitik och smart finanspolitik”, skriver SEB:s chefekonom Robert Bergqvist i ett morgonbrev till SEB-kunder om vad han vill se från G20-mötet.

Han har dock lågt ställda förväntningar på vad finansministrarna och centralbankscheferna från världens största ekonomier kommer åstadkomma när de träffas i Shanghai fredag–lördag.

”Håll tillbaka förväntningarna”, skriver han om den kommuniké som väntas från Shanghai på lördag.

Chefen för Internationella valutafonden (IMF), Christine Lagarde, pekar i ett anförande i Shanghai ut värdnationen Kinas stora utmaningar som avgörande.

Hon hänvisar enligt Reuters till stora kapitalutflöden ur Kina, vilket hon säger hotar den globala ekonomin.

Reformbehovet är stort, liksom penningpolitiskt stöd, enligt Lagarde, som även säger att IMF:s ekonomer sett tecken på att investerare börjat positionera sig inför den ökade risken för att Storbritanniens folkomröstning om EU-medlemskapet slutar med Brexit, alltså att landet lämnar EU.

Frågan om det brittiska EU-medlemsskapet avgörs i en folkomröstning den 23 juni och landets finansminister George Osborne passade i samband med G20-mötet på att plädera för att landet ska stanna i unionen.

Han pekade på det brittiska pundets fall mot andra valutor i veckan och lyfte fram det som en påminnelse om vad som väntar om landet lämnar EU.

– Detta är inte något politiskt sällskapsspel. Det handlar om människors jobb och liv och deras levnadsstandard. Som jag ser det som finansminister skulle ett EU-utträde medföra en kraftig ekonomisk chock för vårt land, sade Osborne i en BBC-intervju.

Oron för att den globala tillväxten ska bromsa in ytterligare är utbredd, med den trögaste tillväxten på 25 år i Kina och djup recession i länder som Brasilien och Ryssland.

– Vi måste tydliggöra att utrymmet för penningpolitik är slut och vi måste fundera på hur vi ska kunna genomföra reformer, sade Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble, när han anlände till Shanghai, rapporterar Reuters.

Japans finansminister Taro Aso säger samtidigt i ett uttalande inför avresan att han på mötet kommer att försöka få kollegor från andra G20-länder att samarbeta för att undvika ett handelskrig i tillväxtkrisens spår, där länder försöker devalvera sina valutor för att göra sig mer konkurrenskraftiga på världsmarknaden.

Fakta: Skakigt börsårÉ

Inför G20-mötet i Shanghai, Kina, har det varit ett rejält skakigt börsår – det värsta sedan 1930-talet om man räknar stora upp- och nedgångar enligt mätningar. Ledande världsbörser ligger efter två turbulenta månader på minus allihop.

Det nedtryckta oljepriset, som fallit med cirka 70 procent på ett och ett halvt år, bidrar till ökad tillväxt i västvärlden. Men det skakar ändå marknaden rejält, då det slår hårt mot tillväxtländer som är beroende av oljeintäkter för statsfinanserna och riskerar att skapa valutakriser och likviditetsproblem som sprider sig på finansmarknaden.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.