Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-08 14:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/tillvaxtverket-familjeforetag-kan-permittera-med-statligt-stod/

Ekonomi

Tillväxtverket: Familjeföretag kan permittera med statligt stöd

Bild 1 av 2
Foto: Jessica Bentsen
Bild 2 av 2
Foto: Pressbild.

Tillväxtverket kommer nu att bevilja korttidspermittering även för ensamföretagare, efter att myndighetens jurister noga tolkat det nya lagförslaget.

– Det är mycket bra, det är en viktig framgång för oss, säger Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg.

Förslaget om korttidspermittering, där den anställde får behålla merparten av lönen och staten tar drygt halva kostnaden, har blivit central i försöken att rädda både företag och jobb. 

Flera företagarorganisationer har dock kritiserat lagförslagets formulering om att arbetstagare som tillhör arbetsgivarens familj inte kan få ta del av stödet. I klartext betyder det enmansföretag eller mindre rena familjeföretag.

Men på tisdagen publicerade Tillväxtverket, som beviljar stödet, en text på sin hemsida som gör att situationen förändras. Det var Breakit först med att rapportera.

– Våra jurister har tolkat lagen så att anställda ägare och anställda familjemedlemmar kan få stöd, förutsatt att man uppfyller alla andra krav. Undantaget är om man har enskild firma, säger Tim Brooks, chef för Tillväxtverkets avdelning för företagande.

Tim Brooks, chef för avdelningen företagande på Tillväxtverket
Tim Brooks, chef för avdelningen företagande på Tillväxtverket Foto: Jenny Unnegård

Systemet med korttidspermitteringar sjösätts formellt den 7 april, men kommer då att gälla retroaktivt från den 16 mars. Tillväxtverket har dagligen tiotusentals besök på sin hemsida och har fått förstärka sin telefonväxel.

– Vi vill inte ge några prognoser om vad den nya regeln innebär i antalet företag, men vi riggar vårt system för en mycket stor volym, säger Tim Brooks.

 Förändringen gläder organisationen Företagarna.

Daniel Wiberg, chefsekonom Företagarna
Daniel Wiberg, chefsekonom Företagarna Foto: Lars Clason, Lars Clason

– Det är mycket bra, en viktig framgång för oss. Det är en av de tio krisåtgärder vi har föreslagit för att underlätta för våra medlemmar. Här finns också bland annat tillfälligt slopade arbetsgivaravgifter, att staten tar över sjuklöneansvaret tidigare och förenklat anstånd för skatteinbetalningar, , säger chefsekonom Daniel Wiberg.

Läs också: Tillväxtverket väntar stort sug efter det nya stödet