Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-09 02:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/tillvaxtverket-vantar-stort-sug-efter-nya-miljardstodet/

Ekonomi

Tillväxtverket väntar stort sug efter nya miljardstödet

Tim Brooks, avdelningschef Företagande på Tillväxtverket
Tim Brooks, avdelningschef Företagande på Tillväxtverket Foto: Jenny Unnegård

Regeringens mångmiljardsatsning på korttidsarbete för att hindra massuppsägningar. 

– Vi räknar med ett högt tryck och ska göra systemet så smidigt som möjligt, säger Tim Brooks på Tillväxtverket som beviljar stödet.

Utredningsförslaget om korttidsarbete kom redan för drygt ett år sedan och regeringen och samarbetspartierna fick kritik för senfärdighet med att sjösätta ett system som av de europeiska länderna redan har. Det handlar om att företagen ska kunna få statligt stöd för att behålla sin arbetskraft under tillfälliga kriser.

Det var det nya coronaviruset som fick fart på arbetet ordentligt. Först skulle systemet träda i kraft i augusti, sedan 1 maj men nu är det nu som gäller. Dessutom ska det införas med ”flexibilitet”.

– Hellre en snabb växling än en perfekt lösning senare, sade Centerns ekonomiskpolitiske talesman Emil Källström när det nya förslaget presenterades på måndagen.

Korttidspermitteringarna bygger på förslaget om korttidsarbete, men kommer att gälla under 2020 och gör att staten tar mer än halva notan. Här ett exempel:

En anställd med 32.700 kronor i månadslön som går ned till 40 procents arbetstid får behålla 92,5 procent av lönen, 30.200 kronor. Arbetsgivarens kostnad för lön och arbetsgivareavgifter minskar från 43.000 till 20.425 kronor. Staten finansierar resten.

– Den slutliga kostnaden är svår att beräkna. Om systemet omfattar 15.000 anställda så handlar det om 2,4 miljarder, om det blir 150.000 personer så tiofaldigas kostnaden, sade Emil Källström på måndagen.

Systemet med korttidspermitteringar sjösätts formellt den 7 april, men kommer då att gälla retroaktivt från den 16 mars. Administrationen sköts av Tillväxtverket, som nu får 20 miljoner extra för att klara en väntad anstormning:

– Vi kommer att bygga ett så bra och smidigt system som möjligt, som ska fungera från den 7 april. Vi kommer också fortlöpande att informera företagen om hur man söker ersättning, säger Tim Brooks, chef för avdelningen företagande.

Systemet bygger på arbetsförkortning i tre olika nivåer - 20, 40 och 60 procent (se faktarutan. Alla branscher kan få ta del av stödet. Kravet är att arbetsgivaren inte är på obestånd, att det handlar om en situation som inte gick att förutse och att man redan gjort allt man kunnat för att minska arbetskostnaderna.

– Till dels blir det nog en standardbedömning, ingen hade förutsett det här. När det gäller andra kriterier har vi ännu inte alla detaljer för hur vi ska bedöma, men vi ska vara flexibla när det gäller coronavirusets påverkan på företag.

En sak är dock glasklar:

– Det måste finnas kollektivavtal på företaget, eller ett avtal med minst 70 procent av de anställda om att de är villiga att gå ned i lön, säger Tim Brooks.

Hur många företag kommer att söka?

– Vi har inte hunnit räkna på det ännu, men vi förbereder oss på ett högt ansökningstryck.

Läs också: Näringslivet gör tummen upp för krispaketet