Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 19:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/tillverkade-ventiler-for-att-hjalpa-sjukvarden/

EKONOMI

Tillverkade ventiler för att hjälpa sjukvården i 3D-skrivare

Det råder brist på medicinsk utrustning i Italien, bland annat venturiventiler som kopplar samman andningsmasker med respiratorer. Efter att sökandet efter alternativa lösningar påbörjats erbjöd sig två personer, Cristian Fracassi och Alessandro Ramaioli, att låna ut sitt företags 3D-skrivare till uppdragets ändamål. Här Cristian Fracassi.
Det råder brist på medicinsk utrustning i Italien, bland annat venturiventiler som kopplar samman andningsmasker med respiratorer. Efter att sökandet efter alternativa lösningar påbörjats erbjöd sig två personer, Cristian Fracassi och Alessandro Ramaioli, att låna ut sitt företags 3D-skrivare till uppdragets ändamål. Här Cristian Fracassi. Foto: Claudio Furlan/TT

Ett sjukhus i Italien var i akut behov av venturiventiler sedan lagret tagit slut. Då klev privatpersoner fram och tryckte egna kopior av ventilerna.

Uppdatering 200319 10.00: Texten har tillfogats en rättelse

Italien är det land i Europa som drabbats allra värst av coronakrisen. Trycket på sjukvården i landet är skyhögt – så till den grad att man tvingas välja bort att behandla patienter med låg chans att överleva.

I samband med krisen råder också brist på medicinsk utrustning. Efter att ett sjukhus ordinarie leverantörer meddelat att de inte klarade av att producera tillräckligt många venturiventiler, som kopplar samman andningsmasker med respiratorer, påbörjades sökandet efter alternativa lösningar, rapporterar tekniksajten The Verge. Snart erbjöd sig två personer, Cristian Fracassi och Alessandro Ramaioli, att låna ut sitt företags 3D-skrivare till uppdragets ändamål.

Cristian Fracassi.
Cristian Fracassi. Foto: Claudio Furlan/TT

Men när duon bad ventilernas ursprungliga tillverkare om så kallade blueprints som skulle kunna användas för att trycka kopior blev det blankt nej. Det ignorerades, och genom att mäta storleken på ventilerna kunde Cristian Fracassi and Alessandro Ramaioli framställa tre olika versioner av dem.

Fram till 14 mars ska kopiorna ha använts på tio patienter med gott resultat.

I ett facebookinlägg förklarar Cristian Fracassi initiativet med att ”patienter svävade i livsfara och att han och Alessandro Ramaioli handlade därefter”. Han tillägger att de inte har någon intention att tjäna på situationen, utan att kopiorna bara ska användas i den utsträckning de behövs för sjukvården.

Läs mer: Italien beställer 500 ventilatorer – från svenska företaget

Rättelse: I en tidigare version av texten fanns en felaktig uppgift om att 3D-tillverkarna hotats av stämning. Det stämmer inte, uppger både företaget som tillverkar ventilerna och männen som tillverkar 3D-versioner för The Verge.

Ämnen i artikeln

Italien
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt