Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Tio bästa apparna för barnsemestern

Gnälliga barn i bilen? Svårt att snabbt hitta barnvänliga aktiviteter på semesterorten? Med rätt appar i mobil eller surfplatta kan barnfamiljens semester bli både enklare och roligare. Här är tio tips (se listan till höger).

Smarta telefoner och surfplattor har blivit några av barnfamiljens mest omtyckta prylar. Smidiga och med ett oändligt utbud av spel och nyttiga appar tar de långt mindre plats på resan än skrymmande spel och böcker.

– Fler och fler föräldrar får upp ögonen för att det finns bra appar som är skapade för barn. Och ofta kostar dessa appar inte mer än en kopp kaffe, säger Daniel Wieselberg, som driver sajten PappasAppar.se, där appar för barn testas och recenseras.

Men utbudet av appar som riktar sig just till barn har ökat exceptionellt de senaste åren, och alla appar håller inte måttet.

– Det stora utbudet gör det svårt att hitta de bra alternativen. Och det blir inte lättare av att Apple och Google framhäver gratisappar som innehåller reklam och direkta köpuppmaningar, säger Daniel Wieselberg.

Han tycker att en bra app för barn ska vara fri från reklam och köpuppmaningar och även från våld och könsstereotyper

– Jag gillar särskilt appar som är nytänkande, som kan få barnen att röra på sig och där de får skapa och samarbeta.

Daniel Weiselbergs tio favoritappar:

c:geo

Plattform: Android, men det finns liknande appar för Iphone, iPad och Windows.

Kostnad: Gratis

Daniels kommentar: Geocaching är en global sport eller lek där den som är äventyrslysten ger sig ut på en modern skattjakt. Det enda som behövs är en telefon med GPS-mottagare och ett gratiskonto på geocaching.com. Att leta skatter är någonting som lockar de flesta barn och geocaching blir därför ett naturligt sätt att ta sig ut i naturen och lära sig mer om intressanta platser. Appen är inte skapt just för barn, men c:geo är ett bra alternativ som kan användas tillsammans med vuxen.

Min första småkrypsapp

Plattform: iPhone, Ipad

Kostnad: 22 kroDaniels kommentar: Appen är en kombination av faktabok och naturdagbok – för varje småkryp som beskrivs kan barnet själv lägga in ett foto, datum och en liten anteckning om var du sett den någonstans. För varje småkryp man hittar får man en poäng. Hittar man alla småkryp i en kategori får man en medalj.

GameRoom

Plattform: Ipad

Kostnad: 7 kroDaniels kommentar: Innehåller flera klassiska brädspel såsom Damspel, Othello, Kinaschack, Go, Kalaha, Tablut, Atari (go) och Cups. Spelen är för två till fyra spelare som befinner sig vid samma enhet. Det följer även med regler, men dessa är tyvärr endast på engelska vilket gör att en vuxen måste förklara.

Courli

Plattform: Iphone, Ipad och Android.

Kostnad: 15 kr.

Daniels kommentar: Går ut på att hitta gömda diamanter och att färga en tennisboll i rätt färger för att kunna ta sig igenom särskilda stenar och studsa på knappar för att få bort laserstrålar. Courli har visat sig ha riktigt lång hållbarhet hos barnen och fungerar därför bra som tidsfördriv under en trist bilresa. Rekommenderas till barn från 5 år och uppåt.

Minecraft Pocket Edition

Plattform: Iphone, Ipad och Android.

Pris: 49 kr.

Daniels kommentar: Fyrkantiga block av olika typer ska byggas ihop, som legobitar eller klossar i en värld som består av olika typer av natur. Ger fantastiska möjligheter för barns kreativitet. Det faktum att man måste hushålla med resurser ger barn en tydlig bild av att naturresurser inte är oändliga. Utbildande tidsfördriv för en regnig dag.

Hokus Pokus Alfons Åberg

Plattform: Iphone, Ipad och Android.

Kostnad: 28 kr.

Daniels kommentar: Här gäller det att vara lite klurig och lösa olika problem för att belönas med brädor och annat för att bygga trädkojan i parken. Bra, omfattande, barnvänligt och lättanvänt spel som är fritt från reklam och ytterligare extraköp. Perfekt tidsfördriv på en tråkig flygresa.

DragonBox Elements

Plattform: Iphone, Ipad, Android

Pris: 45 kroDaniels kommentar: Går ut på att skapa en armé för att bekämpa monster. Men det ditt barn inte vet är att detta är ett spel för att upptäcka grunderna i geometri, eftersom krigarna motsvaras av geometriska figurer. Ditt barn märker förmodligen inte att han eller hon lär sig något.

Cederroth First Aid

Plattform: Iphone, Ipad och Android.

Pris: Gratis

Daniels kommentar: En korrekt och snabb första hjälpen kan förhindra att brännsår, insekts- och ormbett och metkrokar i huden förvärras. Appen visar hur man som vuxen ger första hjälpen vid olika olyckor. Det finns instruktioner både för spädbarn, barn och vuxna. Även Röda Korset har en bra första hjälpen-app som också är gratis.

My PlayHome

Plattform: Iphone, Ipad, Android och Windows

Pris: 28 kroDaniels kommentar: Ett digitalt dockhus där man leker fritt i fyra rum och en trädgård. Allt går att använda och pyssla med. Karaktärerna drar man in i de rum där man vill att de ska vara. Vill man ha två pappor eller barn av olika nationaliteter går det bra. Endast fantasin sätter gränserna.

Barn i stan

Plattform: Iphone

Pris: Gratis

Daniels kommentar: Många tips på barnaktiviteter i Stockholm med omnejd. Tipsen är indelade i kategorier såsom Museum, Bad, Bio, Teater, Djur, Kul utomhus, Lek & rörelse, Musik. Det går också att se vilka aktiviteter som finns i närheten av den plats där ni befinner er. Varje aktivitet har en bild och beskrivning av vad den går ut på och vem det är som anordnar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.