Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Tio dagar kvar att köpa elslukande dammsugare

Den som vill vara säker på att kunna köpa en kraftfull, eller ska vi säga elektricitetsslukande dammsugare, har tio dagar på sig. I månadsskiftet träder nya EU-regler i kraft och då kommer tillgången att efterhand minska.

Att tillverka eller importera dammsugare med en motoreffekt över 1.600 blir från och med den 1 september förbjudet inom EU. Marknaden domineras i dag av dammsugare med starkare effekt än 1.600 watt. Av de 430 modeller som listas på prisagenten Pricerunner har 230 en motoreffekt på 1.600 watt eller mer.

Det är av miljömässiga skäl som EU beslutat om en maxeffekt på 1.600 watt. Dammsugarna med så hög motoreffekt anses vara miljöbovar, i och med att de förbrukar mer el än de motorsvagare. I och med det nya direktivet kommer dammsugarna dessutom att energiklassas på en skala A–G.

Den 1 september 2017 kommer motoreffekten att begränsas till 900 watt.

Dammsugarproducenten Electrolux uppger att man inte bara anpassat sig till det nya regelverket, utan även arbetat för en effektbegränsning.

”Vi har arbetat aktivt för att EU skulle ta det här steget och har redan anpassat vårt produktutbud till de nya reglerna. Electrolux nya dammsugare lever mer än väl upp till de nya kraven, samtidigt som de är mer effektiva än tidigare modeller, sett till dammupptagning – vilket är det viktigaste måttet”, säger Daniel Frykholm, presschef hos Electrolux, i ett mejl till DN.

Han betonar vidare att utbudet av effektiva dammsugare inte kommer att försämras efter den 1 september:

”Det finns inget som säger att en maskin tar upp mera damm bara för att den drar mycket el. Tvärtom innebär det här att fler dammsugartillverkare måste sluta använda sig av omodern teknik, vilket är bra både för miljön och för konsumenterna.”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.