Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Tio frågor om Obamas hemliga personal

Varför bär Secret Service-agenterna alltid solglasögon? Vad har de för vapen? Vad har de för utbildning och vad tjänar de?

Vad är Secret Service?

Secret Service är en federal polisorganisation i USA vars främsta uppgift är att beskydda landets president och vicepresident, liksom de närmast anhöriga, före detta presidenter och deras barn. Under vissa omständigheter ska Secret Service även svara för beskyddet av kandidater till president- och vicepresidentämbetena. Secret Service har även till uppgift att beskydda utländska stats- och regeringschefer på besök i USA.

Varför behöver presidenten livvakter?

Som president i USA har man troligtvis det mäktigaste ämbetet i världen. En ledare för en supermakt fattar beslut som berör många människor, inte bara i USA utan i hela världen. Långt ifrån alla delar den amerikanske presidentens uppfattning i olika frågor. En del nöjer sig med att svara påden amerikanska inrikes- och utrikespolitiken med retoriska angrepp, andra tar till vapen. USA har vid flera tillfällen, med sina överlägsna stridskrafter, lagt sig i andra länders konflikter som ett slags världspolis. Det har applåderats av vissa grupper, medan andra anser att USA inte ska lägga sig i andra länders inre angelägenheter.

Vad har livvakterna för vapen?

Agenterna är beväpnade med en Sig Sauer P229 .357. Det är en halvautomatisk pistol. De har också tillgång till pistoler av modellen FN Five-seven, hagelgevär av typen Remington Model 870 och kulsprutepistoler av typen FN P90 respektive Heckler & Koch MP5.

Vad betyder ".357"och vad menas med att vapnet är halvautomatiskt?

Kaliber är ett mått som anger den minsta invändiga diametern i ett eldvapens pipa eller lopp. I det här fallet har vapnet kalibern .357. Enheten är angiven i engelsk tum. 0,357 tum motsvarar 9 millimeter. Det är alltså en mycket kraftig ammunition.

Att vapnet är halvautomatiskt innebär att tomhylsan kastas ut efter avfyrning och en ny patron förs in i patronläget.

Vad har agenterna för prylar i sin ”verktygslåda”?

Det mest spektakulära inslaget är förmodligen Cadillac One eller The Beast som den också kallas, alltså den bil som presidenten färdas i. Den är bland annat utrustad med raketer. DN har publicerat en detaljerad grafik på fordonet.

Barack Obamas livvakter använder digital teknik för ansiktsigenkänning. Med den ska de i en folkmassa kunna avslöja personer som bedömts utgöra ett hot mot presidenten. Det är oklart hur effektiv den utrustningen är.

Hur många är anställda inom Secret Service?

Runt 3 200 specialagenter är anställda i polisorganisationen. Därutöver jobbar 1 300 personer som uniformerade poliser och 2 000 med teknik och administration. Totalt alltså 6 500 personer.

Vad tjänar man som Secret Service-agent?

Med tanke på att man förväntas ta en kula för presidenten så är ingångslönen inte jättehög. En nyanställd agent får – beroende på utbildning och erfarenhet – en ingångslön på motsvarande 290 000–494 000 kronor per år.

Hur ser utbildningen ut för blivande specialagenter?

Nyanställda får tillbringa 10 veckor vid den federala polisskolan i Glynco, Georgia, där de får genomgå en grundutbildning. Därefter väntar 17 veckors specialagent-utbildning vid ett särskilt institut utanför Washington DC. Alla studenter har bara en chans att klara utbildningens utmaningar, den som misslyckas skiljs från sin anställning.

Varför har agenterna alltid solglasögon?

Solglasögon hindrar dem att bländas av solen och gör det därför lättare att se vad människor i folkmassor har för sig. Dessutom kan det i vissa lägen vara en fördel för dem att kunna dölja blickriktningen. Men att alla alltid har solglasögon stämmer inte.

Kan man som svensk medborgare få jobb inom Secret Service?

Nej, man måste vara medborgare i USA för att vara aktuell för en tjänst. Däremot behöver man inte vara född i USA för att få jobbet –ett krav som finns på ämbetet som USA:s president.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.