Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Tio kända kvinnor om sin föräldraledighet

Other: Erik Simander/TT

Therese Albrechtson har gett ut en bok där kända svenska kvinnor delar med sig av sina erfarenheter av karriär och föräldraskap. Här är utdrag ur deras berättelser.

”Stackars Ebbas bebis.”

Ebba Busch Thor, partiledare (KD), gift, två barn.

"Insändare, ledarartiklar och så vidare var så kritiska. ”Stackars Ebbas bebis.” Jag låg hemma och grät och skrattade om vartann.

Jag gick på föräldraledighet på deltid i fem månader men gjorde inhopp för större intervjuer och Almedalen. Det var ett pusslande där jag försökte planera så mycket jobb som möjligt de dagar då min man kunde vara ledig från sitt jobb. 

Mitt första Almedalen som partiledare var ju väldigt speciellt. Då sov jag tre och en halv timme och så gjorde vi 40 intervjuer. Kaffe, concealer och sen var dagen upplagd. Vi planerade i princip hela Almedalen efter amningen. "

 

Foto: Erik Simander/TT

"Jag har dåligt samvete jämt."

Anna Kinberg Batra, riksdagsledamot (M), partiledare 2015 - 2017, gift, en dotter.

"Jag har dåligt samvete jämt. Det är klart att jag påverkas av alla dessa kommentarer, jag är ingen robot.

Oftast är det min roll de är arga på, och de som är arga och har den elakaste, fulaste kritiken kan jag ju faktiskt inte låta vinna. Så slutsatsen måste bli att ta ett djupt andetag och våga stå på sig, stå upp för och vara i sin roll. 

Jag hade svårt att få barn och det har präglat mig väldigt mycket. Att försöka år efter år utan att lyckas. Om jag kan berätta om det och det kan hjälpa någon, så gör jag det gärna."

 

Foto: Noella Johansson/TT

"Kritikerna är andra mammor"

Camilla Läckberg, författare och entreprenör, sambo, fyra barn.

"Kritikerna är andra mammor. Bara andra mammor. Det är jätteviktigt att få fram. Det är rätt av bara kvinnor som kritiserar. Kvinnor är de största fienderna.

Man ses som en dålig mamma om man inte uppoffrar sig helt. Jag förstår inte det. Lika lite som de mammor som inte vill ha egen tid förstår mig. Men jag respekterar deras vilja att inte vilja ha det. Jag är inte inne och skriver hatiska kommentarer till dem på Instagram, bloggar eller föräldraforum. Skulle aldrig falla mig in."

 

Foto: Claudio Bresciani/TT

"Är det värt det?"

Annika Strandhäll, socialminister (S), gift, två döttrar.

"Det värsta är kommentarer som tycker synd om barnen. ”Det märks på henne.” ”Missar du inte väldigt mycket?” Då får man en klump i magen och tänker: Är det värt det?

Jag fick min första dotter 2004 och jobbade dels internationellt och dels i Göteborg. Det var mycket i livet på många olika sätt. Jag orkade i något år – hade henne fastspänd i skrivbordet och sånt, men mådde dåligt och hade fantastiska medarbetare som såg till att jag fick den luft jag behövde för att komma tillbaka."

 

Foto: Pernilla Wahlman / TT

"Man får skit hur man än gör"

Isabella "Blondinbella"  Löwengrip , företagare, separerad, två barn.

"De vanligaste kommentarerna jag får är ”vad synd det är om dina barn”, ”varför skaffar du barn om du lämnar bort dem” och ”älskade du dina barn så hade du inte lämnat bort dem”.

När jag skrev att jag älskar att leka med barnen så kommenterade folk att jag inte skulle vara för mycket med barnen, för det är viktigt att de lär sig leka själva. Man får skit hur man än gör. Det går inte att vara den perfekta mamman, men det är så folk ser på det. Och vad är egentligen den perfekta mamman?"

Foto: Henrik Montgomery/TT

"Jag har till och med blivit anmäld till socialen"

Jessica Almenäs, programledare, sambo, tre söner.

"En del hör ju av sig och talar om vad de tycker om mitt liv. De tycker att de kan lägga sig i. 

Jag har till och med blivit anmäld till socialen av folk som tror att jag inte tar hand om mina barn eftersom jag syns så mycket i tv-rutan. 

Det är svårt, för nånstans tar man ju åt sig av alla kommentarer. Då går man en liten runda i huvudet och frågar sig: ”Gör jag fel, borde jag prioriterat annorlunda?” Kanske i vissa fall, kan jag tänka, men samtidigt tycker jag inte att jag ska behöva stå till svars för att jag har både barn och karriär. 

Jag gick in i väggen för en tid sedan. Jag kraschade och tvingades medicinera."

 

Hedvig Lindahl. Arkivbild.
Hedvig Lindahl. Arkivbild. Foto: Manuel Blondeau

"Vi måste ju tänka att det handlar om kärlek"

Hedvig Lindahl, fotbollsmålvakt, gift, två barn som hennes fru har fött.

"Idag begär jag mer i lön och jag är betydligt hårdare som förhandlare, eftersom jag måste vara det. Jag har visserligen själv valt att skaffa barn och familj, men samtidigt är det ett naturligt steg i min utveckling som människa och jag tror inte att jag hade varit en lycklig människa som spelat bra fotboll annars. 

Ett barn behöver kärlek av de människor som är nära. Varför ska man alltid tänka att barn behöver sin mamma? Vi måste ju tänka att det handlar om kärlek och inte biologiska band för annars har jag ingen chans att ge någonting till våra barn."

 

Foto: Alexander Mahmoud

"Jag fick helt enkelt säga upp mig"

Isabella Lövin, vice statsminister, minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat, gift, två vuxna söner.

"Jag fick helt enkelt säga upp mig för att få ihop livet. På den tiden var det tre års kö till barnomsorgen i Stockholms innerstad där vi bodde. Så jag sade upp mig och började frilansa för att kunna kombinera och ta hand om allt. Min man var också egenföretagare, så vi turades om. Det var mycket pusslande den första tiden, men det gick ändå bra.

Flickor och kvinnor i fattiga länder avundas oss för de förutsättningar vi har, men här mår ändå så många dåligt. Förskrivningen av antidepressiva ökar, folk går in i väggen, sjukskrivningarna går upp. Men vad är problemet? Vi borde må bra."

Foto: Alexander Larsson Vierth/TT

"De elakaste kommentarer jag fått har kommit från äldre kvinnor"

Annie Lööf, partiledare (C), gift, en dotter.

"Jag fick mejl och brev nära inpå förlossningen om att det skulle bli synd om mitt barn för hon skulle få en så hemsk mamma. I de lägena är man ju ganska känslig, så det är klart att sånt träffar rakt i hjärtat. 

Det är många kvinnor, vilket är intressant. Kvinnor ska ju stötta andra kvinnor, det ser jag som en samhällelig uppgift, att lyfta och stärka kvinnor. Men de elakaste kommentarer jag fått under hela min karriär, som träffat rakt i hjärtat, har kommit från äldre kvinnor, vilket är jättetråkigt." 

Other: Johan Liljeros.

"Jag såg inte att jag hade något alternativ"

Mernosh Saatchi, grundare av kommunikationsbyrån Humblestorm, gift, tre barn.

Någonstans tror jag att jag inte ens hade registrerat att det var jobbigt, för jag såg inte att jag hade något alternativ. Klart det finns alternativ om du är jättestor och kan ta in vem som helst som ersättare, men annars, driver du eget och skaffar barn har du inte så jättemånga alternativ om du inte vill lägga ner bolaget. 

Det är jättestor kulturell skillnad om jag jämför med mina föräldrar från Iran. Min mammas väninnor i Iran, deras döttrar och svärdöttrar, är hemmafruar allihopa. Eller så är de tokkarriärkvinnor som inte har skaffat barn.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.