Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Tiotusentals pensionärer missar tillägg

Tiotusentals pensionärer som har rätt till bostadstillägg, missar att ansöka om det.
Tiotusentals pensionärer som har rätt till bostadstillägg, missar att ansöka om det. Foto: Alamy

Tiotusentals pensionärer som har rätt till bostadstillägg, missar att ansöka om det.

En förklaring, bland flera, kan vara att de felaktigt tror att den som äger en bostad inte har rätt till tillägget.

I dagarna får över två miljoner pensionärer sina årsbesked för 2015 av Pensionsmyndigheten. Den kommer att visa att inkomst- och tilläggspensionerna höjs med 0,9 procent i snitt. Det motsvarar ungefär 100 kronor i månaden före skatt.

Årsbeskedet är också ett tillfälle att studera om man har rätt till ett särskilt bostadstillägg för pensionärer med relativt låg pension. Tillägget är till för pensionärer med låg inkomst, men många missar att söka det. En uppskattning som Pensionsmyndigheten gjorde i somras pekade på att kanske över 100 000 berättigade pensionärer inte har tillägget. Även om den uppskattningen är omgärdad med många om och men, står det dock klart att tiotusentals pensionärer missar att få ett betydande tillskott till hushållskassan.

Monica Petersson, pensionsexpert på pensionsmyndigheten, hoppas att årsbeskeden ger dessa pensionärer en impuls att ansöka om tillägget.

– Ja, och att man som närstående med en äldre släkting hjälper till att söka, säger hon.

Hur stort tillägget är beror dels på inkomsten, dels på hur stor boendekostnad man har. Dessutom räknas inkomst av kapital in i beräkningen, liksom eventuell förmögenhet.

En pensionär kan dock ha upp till 100 000 kronor på banken utan att tillägget minskas.

– Man kan ha mer än så också, men då påverkas storleken på tillägget, säger Monica Petersson.

Även den som bor i en bostadsrätt eller egen ägd villa kan ha rätt till bostadstillägg. Den egna bostaden räknas inte in i förmögenheten. Det gör däremot en eventuell sommarstuga.

Dessutom räknas Pensionsmyndigheten med hela hushållets inkomst. Det betyder att de som bor ihop måste räkna samman bådas inkomster.

Många pensionärer tar i dag ut sin tjänstepension på en begränsad tid, fem eller tio år. När den väl är utbetald sjunker inkomsten och då kan det också vara dags att se m man har rätt till bostadstillägg.

En tumregel är att om man som ensamstående pensionär har en inkomst på under 13 000 kronor i månaden efter skatt– och inte har stora kapitalinkomster– kan man ha rätt till tillägget. För gifta och sammanboende är tumregeln 9 000 kronor i månaden.

Bostadstillägg

För att få bostadstillägg måste du vara minst 65 och du måste ta ut hela din allmänna pension, alltså även premiepensionen.

Man kan ansöka på webben eller på en blankett som man får från Pensionsmyndighetens servicekontor.

Om du söker rekommenderar Pensionsmyndigheten att du har till hands hyresavier, avier för bostadslån, inkomstdeklarationer, utbetalningsbesked för olika inkomster, samt ett årsbesked från banken (om du har tillgångar över 100 000 kronor).

Det finns en räknesnurra på pensionsmyndigheten.se där man kan själv beräkna hur mycket man kan få i tillägg. En ensamstående pensionär som endast har 13 000 kronor i månaden i ålderspension, inga kapitalinkomster och en hyra på 4000 kronor kan räkna med 700 kronor i månaden i tillägg.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.