Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Tipsen för att få bästa resultatet på högskoleprovet

03:49. Här får du tips på hur du lyckas med högskoleprovet.

Den 14 april är det dags för högskoleprovet. Så här kan den som anmält sig göra för att få bästa resultatet på provet. 

Högskoleprovet är för många en ny chans att komma in på sin drömutbildning. Provet är utformat för att kunna mäta kunskap och färdigheter inför de kommande högskolestudierna. Den består av 160 frågor och är uppdelat i fem moment. Hälften av frågorna testar de verbala färdigheterna och i den andra delen testas deltagarens kunskaper inom kvantitativa problem. 

Dock är andelen som får 2,0 väldigt liten. Det innebär att man maximalt får ha 13 fel och ska prestera bättre än de övriga 95 procent av deltagarna. 

– Jag skulle råda folk att förbereda sig, att inte gå dit och vara helt nollställd, säger Eva Holmestig, kommunikatör på Universitet och högskolerådet. 

Hon rekommenderar även att man läser både skönlitteratur och facklitteratur varje dag. Även att man repeterar matematiken för högstadiet och första året på gymnasiet, det vill säga matte 1b (eller matte A). Man kan även gå in på studera.nu och ta fram gamla högskoleprov för att få en aning på hur proven kan se ut. 

Nu är det bara en månad kvar, så har man inte gjort det tidigare så skulle jag råda att man sitter och över lite varje dag och inte sitta kvällen innan. Och att man identifierar vad det är man behöver bli bättre på, säger Eva Holmestig. 

Eftersom att det är få som får 2.0 på sina prov, brukar inte högskolorna kräva att man har det i sitt snitt. Vill man söka till de populära programmen som läkarprogrammet, juristprogrammet eller ingenjörprogrammen kan snitten ligga mellan 1,40 till 1,90 beroende på lärarsätet och termin man söker. 

Enligt pressansvarig på Högskolerådet har 76.395 personer anmält sig till provet nu i april. Siffran är betydligt mycket högre än i höstas och beror på att fler söker utbildningar till höstterminerna menar Åke Lernefalk, pressansvarig. 

– Det är 0,5 procent färre anmälda till vårens högskoleprov jämfört med våren 2017. Anmälningarna till högskoleprovet har minskat stadigt sedan våren 2016 och det beror enligt vår analys på den rådande högkonjunkturen – många unga väljer att börja jobba efter gymnasiet i stället för att plugga vidare, säger Åke Lernefalk. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.