Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Tipsen till dig som ska bli sambo

Other: Foto: Allover Press

Skriv samboavtal och håll koll på vem som har köpt vad. Det är juristen Britt-Marie Svenssons tips till den som ska bli sambo.

I ett avsnitt av tv-serien Solsidan kommer det fram att paret Anette och Ove har skrivit namn på sina ägodelar för att veta vad som tillhör vem inför en eventuell skilsmässa. Det kan verka snarstucket, men enligt juristen Britt-Marie Svensson på Juristbyrån, underlättar det att ha god koll på vem som har köpt vad inför en separation.

Under hösten är det hårt tryck på bostadsmarknaden och många hushåll går då från att vara två till ett.

– Om man köper en lägenhet tillsammans med någon är det viktigt att hålla koll på juridiken, säger Britt-Marie Svensson.

Hennes tips till par som går in med olika mycket pengar i en lägenhet är att skriva ordentliga avtal.

– Mitt råd är att kolla upp vad som gäller med hjälp av en jurist. Det handlar om mycket pengar och många som söker hjälp av oss är långt ifrån sams i samband med en separation. Allt man kom överens om innan man flyttade hop är glömt och då är det viktigt det att ha papper som gäller.

En vanligt förekommande situation är att en person betalar mer än sin blivande sambo, exempelvis i insats, men äger hälften av lägenheten enligt köpekontraktet.

– För att det ska bli rättvis vid en separation måste man skriva ett avtal om att sambolagens regler om bodelning inte ska gälla. Man behöver också skriva ett skuldbrev, förklarar hon.

Det som gäller vid separation om man har köpt en bostad tillsammans är annars att värdet av bostaden delas mellan parterna, oavsett vem som har betalat mest.

Samma sak gäller också allt bohag som köps för gemensam användning. Värdet av det ska delas lika i en bodelning. Kan man bevisa att exempelvis soffan köptes innan man flyttade ihop så behöver man inte dela på den.

– Det är bra att spara kvitton så att man vet vem som har betalat för vad. Man kan också upprätta en lista över vem som har köpt vad och som båda skriver under.

Bilar och båtar ses inte som en gemensam egendom och ingår inte i en bodelning mellan sambor. Om värdet för fordon ska delas gäller det att båda står med på lånen eller att man har kvitton som visar att man betalat hälften var.

Andra saker som är bra att tänka på när man flyttar ihop är enligt Britt-Marie Svensson att se över sina livförsäkringar och vem som är förmånstagare. Det är också viktigt att veta at sambor inte ärver efter varandra.

– Har man barn är det barnen som ärver och i annat fall är det föräldrar. Skriv ett testamente eller ändå hellre gift er, säger Britt-Marie Svensson.

Exempel:

Emil och Lisa köper en bostad för 1 000 tkr och Emil betalar 200 tkr i kontantinsatts (Lisa 0 kr) och båda står för ett lån på 800 tkr. När man separera eller säljer bostaden ska försäljningsvärdet delas lika enligt ägarandelen men Emil kan då begära 100 tkr enligt reversen av Lisa.

Ett annat alternativ är att man räknar ut vilken andel var och en betalar för. I fallet ovan innebär det att Emil ska äga 60 procent (hälften av lånet + 200 tkr) och Lisa 40 procent, vilket är hennes andel av lånet. Men i en framtida bodelning har Lisa rätt till hälften av bostadens värde oavsett vad som står på kontraktet. Därför är det jätteviktigt att de också skriver ett avtal där de avtalar bort sambolagens regler om bodelning.

Källa: Juristbyrån

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.