Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Tjänsteman: Fick höra att Reinfeldt informerats om Nuon

Knäckfrågan i Nuonaffären är vad statsminister Fredrik Reinfeldt visste. Enligt en promemoria ska han ha  känt till affären. Tjänstemannen som skrev den står i ett mejl till KU fast vid att hon fått sådan information internt.

Vattenfalls förvärv av holländska Nuon har beskrivits som den sämsta affären i Sveriges historia. Utöver köpeskillingen på 90 miljarder kronor har Nuon-köpet sänkt värdet på Vattenfall med nästan 40 miljarder kronor.

Just nu pågår en granskning av regeringens agerande under affären i riksdagens konstitutionsutskott (KU). Ett av frågetecknen gäller vilka i regeringen som kände till affären. I en promemoria som upprättades på näringsdepartementet i februari 2009 anges  att dåvarande näringsministern Maud Olofsson informerat övriga partiledare, det så kallade inre kabinettet. "Återkoppling från pol.ledn (MO:s samtal med FR,IK). Finns ej skäl att säga nej till affären", står det i promemorian.

Men Fredrik Reinfeldts dåvarande statssekreterare HG Wessberg har förnekat att statsminister kände till affären, vilket även finansmarknadsminister Peter Norman gjort.
Tjänstemannen som upprättade handlingen, det dåvarande kanslirådet Viktoria Aastrup, skickade in sitt svar till KU i söndagskväll. Där står hon fast vid innehållet i den promemoria som hon upprättade för fem år sedan.

”Min uppgift, såsom tjänsteman, är att fortlöpande domumentera den information som kommer till handa, direkt eller indirekt, som är av vikt för att händelseförlopp ska kunna följas. Jag har som för all annan information som lämnats direkt eller indirekt av pol. sakkunnig, statssekreterare eller minister, inte haft anledning att ifrågasätta uppgiften/er som lämnats till mig”, skriver Victoria Aaastrup. Hon var även statens representant i styrelsen.

På tisdag respektive torsdag frågas Anders Borg och Fredrik Reinfeldt ut om sina kunskaper om Nuon-härvan. Två centrala centerpartister, Maud Olofsson och hennes nära medarbetere Elisabeth Thand-Ringqvist, har valt att inte svara på frågor från KU.

När DN intervjuade Maud Olofsson i januari med anledning av hennes memoarer ville hon inte svara på frågor om Nuon – med hänvisning till den KU-granskning där hon nu inte medverkar.

– Det kommer att vara en KU-granskning kring det och jag har medvetet inte tagit upp det i boken. Det är det ena skälet. Det andra är att jag tar på mig det fulla ansvaret, för jag var ansvarig minister och jag tog beslutet, sa hon då.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.