Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Tjänstemän lever lyxliv för dina pengar

Spritförråd på fjärde AP-fondens kontor.
Spritförråd på fjärde AP-fondens kontor. Foto: Alexander Mahmoud, Kristoffer Örstadius
De är statliga tjänstemän – men har villkor som andra offentligt anställda bara kan drömma om. Många tjänar mer än statsministern, får gräddfil i vården och erbjuds städhjälp hemma.
DN:s granskning visar att tjänstemännen åker på dyra konferensresor, köper alkohol på skattebetalarnas bekostnad och arrangerar fester i strid med skattereglerna.

Bakom en stängd dörr i matsalen på Fjärde AP-fondens kontor i centrala Stockholm ligger ett ovanligt förråd för en statlig myndighet. Här förvarar Fjärde AP-fonden öl, vin och sprit, betalda med skattepengar. En gång i månaden bjuds fondens anställda på fri bar med gratis alkohol.

Alkoholinköpen bokförs inte som representation utan som personalvård, visar DN:s granskning. Pubkvällarna, som de beskrivs på kvitton, är ett uppskattat avbrott i arbetet med att förvalta de 210 miljarder kronor i pensionspengar som Fjärde AP-fonden hanterar.

Enligt Skatteverket strider detta mot reglerna.

– En fullständig bar räknas nog inte som ett enklare slag av förfriskningar. Om man har en pubafton får de anställda betala för sig. Detta är något de skulle ha fått en anmärkning på, säger Mikael Sindahl, jurist på Skatteverket.

Mats Andersson, vd för Fjärde AP-fonden, kallar pubkvällarna för ”informationsträffar”.

”Totalkostnaden är cirka 50 kronor per gång och anställd. Sprit serveras inte vid dessa tillfällen. Det begränsade förråd av sprit som finns är avsedd för extern representation”, skriver han i ett mejl till DN.

Efter pubkvällarna tar en del tjänstemän taxi hem. Men de betalar inte själva. Även den notan skickas vidare till skattebetalarna.

DN har granskat de sex AP-fonderna som tillsammans förvaltar 800 miljarder kronor av våra pensioner. Vi har gått igenom tiotusentals kvitton på inköp, representation och resor från januari 2010 och framåt. Fram träder en samlad bild som många gånger mer liknar vissa delar av näringslivet än den som ska finnas på statliga myndigheter.

AP-fondernas uppdrag är att ge bra avkastning till framtida pensioner. Men enligt regeringens egen utredning har fonderna misslyckats med att nå upp till sina egna mål. Många år har de inte ens lyckats bättre än värdepappersmarknaden i genomsnitt om man räknar in kostnaderna.

Varje år kostar de sex fonderna mer än 700 miljoner kronor plus kostnader för externa förvaltare. En stor utgiftspost är lönerna.

DN:s granskning av lönelistorna på de sex AP-fonderna visar att 85 av 260 personer tjänar mer än 100 000 kronor i månaden. Många har löner som är högre än både finansministern och statsministern som fått sin månadslön höjd till 148 000 kronor.

I Sjunde AP-fonden tjänar mer än var tredje anställd över 100 000 kronor i månaden. Den statliga genomsnittslönen var förra året 31 457 kronor.

Även kostsamma resor och konferenser bidrar till att sänka resultatet. I september 2011 tog Tredje AP-fondens vd Kerstin Hessius med sig 56 anställda på en konferensresa till Island. Under de tre dagarna på ön ägnade de åtta och en halv timme åt konferens.

Resten av tiden kunde tjänstemännen göra annat, som att bada i den blå lagunen och rida på islandshästar. Middagarna servades bland annat på den hyllade hummerrestaurangen Fjörubordid. Priset för resan blev cirka 650 000 kronor.

– Det var en väldigt intressant konferens, med ambassadören och två isländska talare. Det här med isländska krisen är ett aktuellt ämne, det var väldigt lärorikt, säger Christina Kusoffsky Hillesöy, kommunikationschef.

Fler AP-fonder är generösa med utgifter för att dricka, äta och konferera. Som exempel kan nämnas Sjunde AP-fondens vistelse på Noors slott i Uppland i oktober 2010. Notan för 18 personer inklusive champagne, konjak, whisky och middag blev 99 542 kronor.

I oktober 2011 åkte Första AP-fondens ledning och styrelse till London på en intern konferens för drygt en kvarts miljon kronor.

Tjänstemännen får också, till skillnad från andra statliga tjänstemän, ofta resa bekvämt, visar DN:s genomgång. När medarbetarna ska ut på långresa blir det inte sällan i affärsklass, och hotellen håller ofta lyxnivå. Reseräkningarna är som en guidebok över välkända hotell som Waldorf Astoria i New York, National i Moskva och Four Seasons i Hongkong.

När Första AP-fondens vd Johan Magnusson bodde på Le Grand i Paris i januari i år valde han bort stadens taxibilar. I stället åkte han med hotellets limousineservice till en kostnad av 1 600 kronor, något han ångrar.

– Det var min sekreterare som bokade att jag skulle bli hämtad på flygplatsen. När jag såg att det kostade 180 euro så kändes det inte bra. Vi har haft samtal om det här, säger Johan Magnusson.

Bekvämt blir det också om någon tjänsteman skulle behöva vård. Gemensamt för alla sex fonderna är att alla anställda erbjuds att slippa vårdköer. Myndigheterna har tecknat privata sjukvårdsförsäkringar som garanterar genväg till läkare. På Tredje och Sjätte AP-fonden erbjuds alla anställda dessutom städhjälp i bostaden som löneförmån.

På fem av de sex fonderna har många anställda kreditkort som betalas direkt av myndigheten. Den modellen övergav många myndigheter efter Mona Sahlins uppmärksammade köp med statens kreditkort.

Men på AP-fonderna görs fortfarande sådana privata inköp för skattepengar, visar DN:s genomgång. Bland inköpen som senare ska regleras mot lönen finns exempelvis souvenirer, möbler på Ikea och taxiresor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.