Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Tjänsteman uteblev från jobbet i sex år utan upptäckt

Foto: Beatrice Lundborg

När den 69-årige tjänstemannen i Cádiz skulle tilldelas en utmärkelse för lång och trogen tjänst upptäckte man att han inte arbetat en dag under de senaste sex åren.

Han hade kvitterat ut lön men ägnat arbetsdagarna åt att förkovra sig i filosofi.

Nu har en domstol i södra Spanien beslutat att mannen ska betala en årslön i skadestånd, rapporterar El Mundo

Mannen hävdar att hans arbetskamrater mobbade honom för hans brors politiska engagemang. För att få honom ur vägen fick de honom förflyttad till en tjänst på det kommunala vattenverket. Där fick han i uppdrag att övervaka konstruktionen av ett reningsverk. 

69-åringens chef berättade under rättegången att han inte sett röken av honom på åratal. Han och andra på vattenbolaget utgick ifrån att kommunen gett mannen andra arbetsuppgifter. Och på kommunen förutsatte man att mannen arbetade på vattenbolaget. 

Det hela uppdagades 2010 när staden Cádiz skulle tilldela mannen en utmärkelse för 20 års trogen tjänst.

69-årigen som numera gått i pension förnekar bestämt att han uteblivit från sitt arbete. Han hävdar att han gått till jobbet varje dag, bara för att upptäcka att det inte fanns något arbete att utföra.

Att han inte gjort någon på bolaget uppmärksam på sin belägenhet berodde på att han hade en familj att försörja och att han var rädd för att man inte skulle kunna hitta andra arbetsuppgifter åt honom. Mannen ägnade istället dagarna åt att förkovra sig i den nederländske filosofen Spinozas tankegods. 

En domstol i Cádiz har beslutat att mannen ska betala motsvarande 260.000 kronor – en årslön efter skatt – i skadestånd. 

Läs mer: Lyfte inte ett finger på 14 år

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.