Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-20 13:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/toppekonom-sagar-amorteringskraven/

Ekonomi

Toppekonom sågar amorteringskraven

Lars E.O Svensson Foto: Magnus Hallgren

Amorteringskraven bör slopas, enligt toppekonomen och tidigare vice riksbankschef Lars E.O. Svensson. I en ny rapport riktar han stark kritik mot Finansinspektionen. 

Beslutet om att skärpa amorteringskravet byggdes på felaktiga grunder. Det anser Lars E.O. Svensson, tidigare riksbankschef och professor i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm. 

– Fler hushåll lever på marginalen på grund av amorteringskraven, säger Lars E.O. Svensson. 

På uppdrag av Stockholms Handelskammare presenterade han på måndagen en rapport där han bland annat skriver att kravet stänger ute många förstagångsköpare, att det minskar rörligheten på bostadsmarknaden och ökar risken för djupare konjunkturnedgångar. 

– Amorteringskraven gör att folk har mindre pengar över och blir på så sätt känsligare. Man konsumerar upp hela sin överblivna inkomst varje månad, säger Lars E.O. Svensson. 

Bakgrunden till att Finansinspektionen föreslog ett skärpt amorteringskrav var att en hög skuldsättning i förhållande till inkomst kombinerat med låga räntor ansågs kunna öka risken för en finanskris. Lars E.O. Svensson säger att det saknas stöd i forskningen som visar detta. I stället kopplas risken för en kris till mycket pengar hushållen har att röra sig med efter att de fasta utgifterna är betalda. 

– Ett hushålls motståndskraft mot störningar beror på vilka marginaler som finns, alltså skillnaden mellan nettoinkomst och fasta utgifter, säger Lars E.O. Svensson. 

Med dagens krav krävs en lön på 35.000 kronor per månad för att köpa en genomsnittlig enrummare i Stockholms kommun, enligt beräkningar som Lars E.O. Svensson har gjort med hjälp av försäljningsstatistik. En av fem stockholmare mellan 25–29 år når upp till lönenivån.

– Den person som köper en genomsnittlig Stockholmsetta måste amortera 6.000 kronor per månad. Det ger unga väldigt mycket mindre pengar att röra sig varje månad och lämnar dem med små marginaler, säger han. 

I stället för ett amorteringskrav som i dagsläget innebär att bolånetagare som lånar mer än 4,5 gånger sin årsinkomst måste amortera tre procent förespråkar Lars E.O Svensson att bankerna ska lägga upp en amorteringsplan tillsammans med sina kunder. 

– Inkomsterna är låga när man är ung men växer mot medelåldern och fram till pensionen, sedan faller de. Det rimliga är att man gör det stora sparandet i medelåldern, säger Lars E.O Svensson.

Läs mer: 

Fler unga behöver hjälp av föräldrar vid bostadsköp

Ras för bostadsrättsaffärer i Stockholm