Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Topprankade kvinnor ratades när Östros fick toppjobb

Thomas Östros och finansminister Magdalena Andersson.
Thomas Östros och finansminister Magdalena Andersson. Foto: TT

Finansminister Magdalena Andersson ratade två topprankade kvinnor när en ny styrelseledamot för IMF skulle utses. Istället uppmanade hon Thomas Östros att söka jobbet. Påstötningen gjordes långt efter det att ansökningstiden gått ut, visar dokument som DN har tagit del av.

I förra veckan bestämde sig regeringen att vd:n för Bankföreningen och förre S-ministern, Thomas Östros, skulle bli ny styrelseledamot i internationella valutafonden, IMF. Ett toppjobb inom den världsomspännande organisationen och med placering i Washington.

Totalt hade tio personer anmält intresse när ansökningstiden löpte ut den 24 november 2014. I den skaran ingick dock inte Thomas Östros.

Först när rekryteringsgruppen bestående av tjänstemän från Riksbanken och finansdepartementet gallrat och intervjuat de tio kandidaterna vänder sig finansminister Magdalena Andersson till Thomas Östros och ber partivännen att lämna in ansökan.

– Det är inget ovanligt med att ansökningar kommer in sent. Thomas är en person som jag brukar träffa till och från och jag gjorde honom uppmärksam på det här jobbet, säger finansminister Magdalena Andersson.

Hon kan dock inte påminna sig om när frågan kom upp. Thomas Östros intresseanmälan för IMF-uppdraget landar den 5 februari hos en tjänsteman på Riksbanken, visar dokumenten som DN har tagit del av. Den tidigare S-ministern formulerar sig i en mening, ”Härmed anmäler jag mitt intresse för tjänsten som exekutivdirektör och tjänsten som ställföreträdande exekutivdirektör på Internationella valutafonden, Washington”.

När hans ansökan väl är lämnad går det snabbt. Den 17 februari upprättas en promemoria på finansdepartementet som beskriver rekryteringsprocessen. I PM:et ingår nu Thomas Östros bland de sökande.

Dagen efter, den 18 februari, kommer beskedet att Thomas Östros lämnar sitt uppdrag som vd på Bankföreningen och en vecka senare fattar regeringen det formella beslutet att föreslå honom som exekutivdirektör i den nordisk-baltiska valkretsen i IMF.

– Thomas är ytterst kvalificerad för uppdraget. Det fanns redan flera bra kandidater men tio års politisk erfarenhet som minister väger tungt, liksom hans tid som vd i Bankföreningen, konstaterar Magdalena Andersson.

Av de tio som lämnat in sina ansökningar om toppjobbet på IMF i tid fanns bland annat Susanne Ackum och Johanna Lybeck Lilja. Båda mycket välmeriterade kvinnor med dokumenterade erfarenheter från bland annat EU, Riksbanken och IMF. De två gick också vidare i gallringen till anställningsintervjuer tillsammans med två andra intressenter, Ola Melander och Mårten Blix.

Susanne Ackum och Johanna Lybeck Lilja har båda jobbat på finansdepartementet i Alliansregeringen. Susanne Ackum var statssekreterare hos finansminister Anders Borg åren 2010 - 2014 och Johanna Lybeck Lilja statssekreterare hos finansmarknadsminister Peter Norman under samma period.

Susanne Ackum uppger att hon fick beskedet om att Thomas Östros fått jobbet via Expressen kvällen före regeringssammanträdet.

– I och med att det drog ut på tiden anade jag att jag inte kommit i fråga. Jag har dock inga direkta synpunkter på rekryteringsprocessen, den vet jag ingenting om. Thomas Östros är trots allt en fullt kompentent person för uppdraget, säger hon.

Johanna Lybeck Lilja tycker det är tråkigt att hon inte fick jobbet. Lika tråkigt är det att hennes arbetskollega Susanne Ackum inte fick det anser hon.

– Det hade varit fantastiskt roligt om jag fått jobbet. Nästan lika roligt tycker jag om Susanne hade fått det, säger Johanna Lybeck Lilja.

Även hon betonar att Thomas Östros är en väl lämpad person för IMF-uppdraget.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.