Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Toppuniversitet skriver kravlista till May inför Brexit

Foto: AFP

I en lång lista ställer universitet som Oxford och Cambridge hårda krav på Storbritanniens premiärminister Theresa May inför landets utträde ur EU.

Syftet: Säkra att utbildningsväsendet inte skadas av Brexit.

24 av Storbritanniens ledande universitet ingår i Russel Group som nu höjer ett varningens finger åt Theresa May, skriver Independent som har fått tillgång till kravlistan i fråga.

Theresa May har redan lämnat ett första förslag på hur EU-utträdet ska gå till men det har kritiserats för att vara vagt och otydligt. Universiteten vill att May ska garantera EU-medborgare rätten att stanna kvar i landet. De som varit ifrån landet i över två år vill universiteten, till skillnad från May, ska få stanna också. I Storbritanniens nya planerade invandringssystem kan dessa rättigheter komma att hotas.

Universitetsväsendet i Storbritannien genererar 73 miljarder pund om året. I listan ber universiteten om ”bättre klarhet” i regeringens planer för Brexit, skriver Independent.

”Oklarheterna skapar betydande bekymmer för EU-medborgare på våra universitet och påverkar vår förmåga att rekrytera talangfull personal från EU”, skriver universiteten.

Sedan tidigare har en akademikerrapport visat på Brexits förödande konsekvenser för bland annat läkemedelsforskningen i landet. Läkemedelsbolag kommer som trolig följd att flytta sin forskning utomlands, enligt rapporten.

Det finns för närvarande runt 25.000 medarbetare från EU-länder på Storbritanniens universitet, enligt brevskrivarna. Jessica Cole är policychef för Russel Group och menar att universitetspersonalen måste få besked om sin framtid ”så snart som möjligt”.

”Det finns ingen anledning att inte ge personer och familjer som redan har permanent boende i landet en automatisk garanti för ny boendestatus”, skriver hon.

• Läs mer: 100.000 svenskar vet inte om de får stanna i Storbritannien

En talesperson för regeringen säger till tidningen att man känner en ”förpliktelse gentemot Storbritanniens högre utbildningssektor som är i världsklass”.

EU-parlamentet har sagt att det kommer att lägga in sitt veto om det inte ställer sig bakom Theresa Mays förslag för Brexit.

Fakta. Universitetens krav

Garantera EU-medborgare i landet rätten att stanna kvar.

• Låt även EU-medborgare som varit ifrån Storbritannien i över två år stanna.

• Slopa krav på EU-medborgare att skicka in en ansökan om att få stanna i landet.

• Låt permanentboende EU-medborgare få sin förnyade boendestatus automatiskt.

• Förläng ansökningstiden i de fall staten inte behandlar ärendet snabbt nog.

• Ge alla som påbörjar sina studier 2017/18 och 2018/19 en chans att stanna i fem år.

• Ge tydligare besked gällande rättigheterna för EU-medborgare med familj och barn.

• Ge kvalifikationer som införskaffades innan Brexit erkänning över landsgränserna.

• Klargör tydligt från vilket datum de nya reglerna ska gälla.

Källa: Independent

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.