Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-23 21:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/torbjorn-petersson-bade-kina-och-usa-har-goda-skal-att-soka-forsoning-i-tider-av-oro/

Ekonomi

Torbjörn Petersson: Både Kina och USA har goda skäl att söka försoning i tider av oro

Liu He, den kinesiske presidenten Xi Jinpings främste ekonomiske rådgivare.
Liu He, den kinesiske presidenten Xi Jinpings främste ekonomiske rådgivare. Foto: Mark Schiefelbein/AFP

Två dagar blev tre dagar av förhandlingar mellan Kina och USA om hur handelskonflikten ska lösas. Timmarna efter mötets slut gick i den officiella tystnadens tecken. Parterna har närmat sig varandra, enligt informationen som sipprade ut. Men viktigare än vad som sägs är tidpunkten för när en resa går till Washington.

Torbjörn Petersson
Rätta artikel

Liu He är den kinesiske presidenten Xi Jinpings främste ekonomiske rådgivare. Han är Kinas nyckelperson i samtalen och dök upp redan på mötet i Peking, trots att det hölls mellan förhandlare på mellannivå. Som för att visa den goda kinesiska viljan till en snar lösning.

Snabbheten med vilken Liu He nu beger sig till Washington visar hur nära länderna kommit varandra.  

Reser han inom kort tyder det på en kinesisk iver att slutföra diskussionerna och lägga det kostsamma handelskriget bakom sig. Och en likaledes amerikansk tro på att en lösning är inom räckhåll.

Sker besöket först i februari visar det troligen på svårigheterna för USA och Kina att komma överens om komplexa frågor som splittrat dem i årtionden – som krav på förändrade grundprinciper för den kinesiska industrin och skydd av immateriella rättigheter. Kanske skvallrar det också om en kinesisk ovilja att precisera hur landet genom åren, ofta på lokal nivå, har öst subventioner över sina företag.   

Mötet i Peking var det första mellan USA och Kina för att diskutera handelskonflikten sedan USA:s president Donald Trump och hans kinesiske kollega Xi Jinping möttes den 1 december och då fattade beslut om en vapenvila i tvisten.

Om inget avtal har nåtts den 2 mars har Donald Trump hotat med att gå vidare med planen att höja tullarna från dagens tio procent till 25 procent på importerade kinesiska varor omfattande ett värde av 200 miljarder dollar.

De amerikanska kraven på Kina är att landet ska köpa varor och tjänster till ett större värde från USA och att amerikanska företag ska behandlas rättvist på den kinesiska marknaden.

Åtminstone då det gäller inköpen från USA verkar Kina redan övertygat motparten om sina goda intentioner.

I måndags gjorde Kina sitt tredje stora inköp av amerikanska sojabönor. 

I tisdag gav Kina klartecken till import av fem genetiskt modifierade grödor, som kraftigt kan öka Kinas köp av spannmål från amerikanska bönder.

Kinas vilja att öka importen från USA ser ut att vara det minsta problemet i förhandlingarna. Men USA:s strategi den här gången är också att försöka nagla fast Kina vid löften som landet tidigare avgivit, utan att uppfylla. På den punkten väntar större splittring. 

Ändå har båda parter goda skäl att söka försoning i tider av oro.

I Kina genomlider privata företagare ångest och smärta över hotet om en negativ utveckling. Handelskriget har påverkat den allmänna sinnesstämningen. Konsumenterna håller i pengarna. På onsdagen visade statistik att försäljningen av personbilar sjönk med 19 procent i december, jämfört med ett år tidigare. Det är den brantaste noterade nedgången i landet som vuxit till världens främsta bilmarknad.

Kina har tidigare inte exporterat många bilar till USA, men från och med 2020 planerar minst sex kinesiska biltillverkare exportsatsningar till USA.

Men även USA har skäl att nå en lösning på handelskonflikten. Donald Trump vill stabilisera den skakiga aktiemarknaden och tre olika amerikanska departement, med sinsemellan olika agendor ingår, enligt New York Times i förhandlingarna med Kina.

Det förlängda mötet i Peking med en dag tyder på ambitionen från båda håll att mangla vidare.   

Nu väntar sannolikt flera omgångar av möten för att mejsla ut alla de detaljer som den amerikanska sidan är så ivrig att sätta på pränt. Tidpunkten för när den kinesiske ekonomiske rådgivaren Liu He dyker upp i Washington ger ett och annat svar på tillståndet i förhandlingarna.  

Att det skulle vara lätt att nå ett slutresultat är det ingen som tror. Men alternativet är så pass dåligt att det avskräcker. Och under tiden parterna fortsätter arbetet med att närma sig varandra kan de alltid göra upp om att förlänga vapenstilleståndet.

Läs även: Trump tror på nytt avtal med Kina