Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-18 17:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/torbjorn-petersson-gripandet-gor-det-inte-lattare-att-na-framgang-i-diskussionerna-usa-kina/

Ekonomi

Torbjörn Petersson: Gripandet gör det inte lättare att nå framgång i diskussionerna USA-Kina

Den kinesiska techjätten Huaweis finansdirektör Meng Wanzhou, som är dotter till bolagets grundare, har gripits i Kanada och riskerar utlämning till USA. Gripandet sker när USA och Kina ska påbörja försök att lösa handelskonflikten som pågått under större delen av året. 

Torbjörn Petersson
Rätta artikel

DN:s Torbjörn Petersson svarar på tre frågor om gripandet, om vad som kan ligga bakom det och om USA:s syn på Huawei.

1. Varför har det kinesiska storföretagets finansdirektör gripits?

– Detaljer om orsaken har inte gjorts offentliga, men enligt uppgifter i amerikanska medier beror det på misstankar om att Huawei har brutit USA:s sanktioner mot Iran. Kanske också mot Nordkorea. Men någon formell anklagelse har ännu inte riktats mot företaget.

– Donald Trump återinförde nyligen sanktionerna mot Iran sedan de hade lyfts av hans företrädare Barack Obama efter ett kärnvapenavtal med Iran 2015. Sedan tidigare har USA ofta kraftigt kritiserat Huawei och företagets försök att expandera i USA.

I ett uttalande säger det kinesiska företaget att de följer de lagar och regler där de bedriver verksamhet – och att det gäller även sanktioner införda av FN, USA och EU.

2. Vad är Huawei för företag och varför har det dragit på sig amerikanskt missnöje?

– Huawei är världens näst största tillverkare av smarta telefoner efter Samsung efter att nyligen ha klättrat förbi Apple till andraplatsen. Det är ett av de världsledande telekombolagen, men i USA har politiker anklagat företaget för att vara ett hot mot den amerikanska nationella säkerheten eftersom dess teknologi skulle kunna användas för att spionera för den kinesiska regimens räkning. USA har uppmanat sina allierade att inte använda produkter från Huawei av säkerhetsskäl. 

 – Tidigare i år förbjöd USA under en tid amerikanska företag att göra affärer med ett annat kinesiskt stort teknikföretag, ZTE, för att ha brutit mot USA sanktioner mot Nordkorea. 

3. Hur påverkar gripandet av Huaweis finansdirektör förhandlingarna mellan USA och Kina när de ska försöka lösa handelskonflikten?

– Det är allt för tidigt att peka på några exakta konsekvenser, men en sak är klar och det är att gripandet i alla fall inte gör det lättare att nå framgång i diskussionerna. Ett diplomatiskt bråk tycks redan under uppsegling eftersom Kina kraftigt protesterat mot gripandet. Händelsen blir ytterligare en faktor att ta itu med i de redan högst komplicerade förhandlingar som väntar. Den 90 dagar långa vapenvila som de båda parterna kommit överens om ska råda under medan samtal förs är i det sammanhanget ingen lång tid.

Läs även: Kina protesterar mot gripandet