Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 01:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/torbjorn-petersson-hemmapubliken-viktig-for-kinas-president-i-pokerspelet-mot-trump/

Ekonomi

Torbjörn Petersson: Hemmapubliken viktig för Kinas president i pokerspelet mot Trump

Vad som pågår är ett pokerspel på hög nivå i Donald Trumps smak. Kina är mer pressat än USA av att handelsförhandlingarna brutit samman, men troligen också mer mobiliserat för att klara påfrestningarna. Framför allt: glöm inte att den kinesiske ledaren Xi Jinping har en hemmapublik som han inte kan se svag ut inför.

Rätta artikel

Kina vill förhandla. Vad som gör det svårt är om Trump fortsätter att öppet bombardera Xi med sina krav på vad han anser att Kina måste uppfylla. 

Xi Jinping är Kinas mäktigaste ledare sedan Mao Zedong och har sett till att han kan leda landet på livstid. Han har byggt hela sin politiska karriär på att framstå som oövervinnerlig och kommer att akta sig noga för att se ut som ett offer för Trump.

Därför har Kina redan sagt att landet ska slå tillbaka. Och ytterst gör sig Kina även redo att lämna samtalen – med risk för en total kollaps i förhandlingarna som skulle påverka båda länderna och hela den globala ekonomin.

Så sent som i början av veckan såg ett handelsavtal ut att vara inom räckhåll. Vad som då hände, enligt Donald Trump, var att Kina backade från vad parterna tidigare kommit överens om. 

Det gällde lagar som Kina skulle ändra som tidigare begränsat amerikanska företags möjligheter att handla och göra affärer i landet. Bland annat en ny lag som på olika sätt förbjöd den kinesiska staten att hjälpa sina företag med direkta injektioner av cash. 

Det var sedan Xi Jinping själv läst igenom utkastet till avtal som Kina, enligt uppgift till New York Times, drog tillbaka löftet om lagändring. 

Av allt att döma för att Xi i lagändringen blev påmind om Kinas förödmjukande historia, då omvärlden lyckades pressa landet till många eftergifter. Han ville väl själv inte bidra till något liknande i modern tid.

Men sannolikt har den kinesiska sidan redan från början varit skeptiskt inställd till att ändra lagarna – och räknade med att USA skulle svälja det sena beskedet och ändå skriva under avtalet.

I stället höjde Donald Trump insatsen och det kinesiska Kommunistpartiet har nu därför hamnat i en ofördelaktig sits eftersom det inte längre kontrollerar situationen. 

Värst drabbas emellertid konsumenter. Priset för de höjda tullarna på kinesiska varor lastas i första hand över på amerikanska konsumenter. På längre sikt riskerar ett upptrappat handelskrig att påverka vanliga arbetstagare över hela världen. Konflikten pressar ned världshandeln och därmed den globala ekonomiska tillväxten. Världshandeln har de senaste decennierna varit stark. Den har då vuxit snabbare än den globala ekonomiska tillväxten. Nu har siffrorna redan reducerats och handeln ser ut att få svårt att hålla jämna steg med tillväxten. Utvecklingen har en negativ inverkan på arbetstillfällen. 

Det är därför mycket står på spel när Donald Trump vill ha den kinesiska ledningens fulla uppmärksamhet. Inte heller han själv kommer att gå opåverkad om upptrappningen fortsätter. Amerikanska börskurser, vars höjd han själv berömt sig för att ligga bakom, kan snabbt vika nedåt.

Hela den amerikanska ekonomin kan börja hacka lagom till det är dags för nästa presidentvalskampanj i USA. Amerikanska bönder, som röstade på Trump förra gången, kan då se effekterna av när de inte längre kan sälja sina grödor till Kina, som redan börjat ställa om importen.

För Kina har handelskriget inneburit en lärdom. Landet kommer inte att låta sig bli så beroende av en enda exportmarknad igen, som av USA. Kina kommer att fortsätta öka handeln med utvecklingsländer.

Men överst på agendan står försök att lösa problemen med USA. Om det bara kan ske i tysthet bakom stängda dörrar och inte i form av krav öppet annonserade på president Donald Trumps Twitterkonto, så kan nog Kina tänka sig eftergifter – det hade varit bäst för samtliga inblandade. Det får bara inte se ut som att Xi Jinping tappar ansiktet. 

Läs mer: Återhämtning på börsen efter svag öppning 

Läs även: Samtalen misslyckades – USA höjer tullarna 

Läs även: Fullskaligt handelskrig närmar sig