Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-23 14:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/torbjorn-petersson-trump-har-skakat-om-kinas-ledningen-genom-att-starta-en-handelskonflikt/

Ekonomi

Torbjörn Petersson: Trump har skakat om Kinas ledning genom att starta en handelskonflikt

Donald Trump har skjutit fram tidsfristen för när tullarna på kinesiska importvaror ska höjas. Hans motiv är “avgörande framsteg” i förhandlingarna med Kina och det fick börsen i Shanghai att ta ett glädjesprång med 5,6 procent, den bästa dagen på över tre år. Men inget är klart förrän ett avtal är underskrivet – och inte ens då kommer allt att vara klart.

Rätta artikel

För USA, Kina och resten av världsekonomi är det ett framsteg att diskussionerna i Washington den gångna veckan, i stället för sammanbrott och fullskaligt handelskrig, lett till vidare samtal som nu ska ske i Peking.   

Trump hoppas förhandlingarna snart ska föra hans kinesiske kollega Xi Jinping till hans lyxegendom Mar-a-Lago i Florida, kanske redan under första halvan av mars, så att de kan skriva under en överenskommelse.

USA:s president har sagt att parterna gjort några kompromisser som bland annat handlar om att amerikanska företag inte ska tvingas lämna över immateriella rättigheter och teknologi för att få tillträde till marknaden i Kina.

Ett annat område gäller kinesiska köp av amerikanska jordbruksprodukter. På den punkten är Kina inte svårflirtat. Kina har redan gjort avgörande inköp av sojabönor från USA. Det är det minsta problemet i förhandlingarna. Kina köper gärna oerhört mycket sojabönor (och biff och gas och annat) i utbyte mot att släta över några av de mer strukturella tvistefrågorna.

Konfliktorsakerna har funnits där i tiotals år. Det handlar om att skydda amerikanska företags immateriella rättigheter och om att ge dem samma tillträde till marknaden i Kina som kinesiska bolag får i USA. Det handlar också om den kinesiska statens vana att ösa subventioner över sina statliga företag, vilket ger dem en gynnsam men orättvis position gentemot utländska företag.

Resultaten av vad parterna hittills kommit fram till är i stort okända, utom det Donald Trump yppat på Twitter. Och trots den påstådda framgången har den kinesiska sidan inte skrivit under på något av de områden som den amerikanske presidenten nämnt, uppger en källa för New York Times.

Det verkar, enligt tidningen, inte heller som om parterna kommit överens om en mekanism som ska driva igenom avtalet. 

Det finns högst troligt tusentals detaljer att fortsätta diskutera för att lösa mer än 30 år av skiljaktigheter. Detta låter sig knappast göras under några få möten under en månad. 

Trump har utan tvivel skakat om den kinesiska ledningen genom att starta en handelskonflikt. När en undertecknad officiell överenskommelse är på plats kommer suckar av lättnad att dras. Men ju snabbare ett avtal skrivs under, desto större är risken för att den inte är den deal som Trump var ute efter som långsiktigt förändrar i handeln med Kina. 

Läs även: Asiatiska börser lyfte efter Trumps tweet