Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-10 23:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/torbjorn-pettersson-usa-redo-att-avsloja-sin-strategi-mot-kinas-inflytande/

Ekonomi

Torbjörn Petersson: USA redo att avslöja sin strategi mot Kinas inflytande

USA:s vice president ska hålla tal.
USA:s vice president ska hålla tal. Foto: Roslan Rahman/AFP

USA förbereder sig för att låta världen veta hur deras nya strategi i Asien och Stilla havet ska motverka Kinas inflytande. Vicepresidenten Mike Pence väntas hålla ett avgörande tal vid ett ekonomiskt toppmöte i Papua Nya Guinea på söndag. Det sker när det pågående handelskriget mellan länderna liknats vid Kalla kriget och utgången av det är oklar.

Torbjörn Petersson
Rätta artikel

USA:s plan, kallad Indo-Stilla havs-strategin, har utarbetats tillsammans med Japan, Australien och Indien och är ett svar på Kinas satsning på uppemot 10.000 miljarder kronor i projektet Nya sidenvägen.

En medarbetare i Vita huset, som för närvarande befinner sig på resa i Asien med Mike Pence,  beskriver strategin som att den står i motsats till den “farliga skuld-diplomati som Kina engagerat sig i i regionen”.

Vicepresident Pence själv har inför APEC-toppmötet värmt upp med betydligt mer aggressiva tongångar:

”Vi är alla överens om att imperium och aggression inte har någon plats i regionen. Låt mig vara tydlig: i vår vision utesluts ingen nation. Den förutsätter bara att länder behandlar sina grannar med respekt och respekterar andra länders suveränitet och internationella regler.”

Talet höll han på torsdagen i Singapore vid ett möte i Asean, en sammanslutning mellan tio länder i Asien.

Pence nämnde aldrig Kina vid namn. Men udden var direkt riktad mot landet som USA inte bara utkämpar ett handelskrig med, utan även stångas med i Sydkinesiska havet, där Kina byggt konstgjorda öar de senaste åren, som försetts med start- och landningsbanor och militär utrustning.

Det har gått fem år sedan Kinas president Xi Jinping lanserade sitt favoritprojekt Nya sidenvägen, en global strategi med Kina som nav, omfattande tusentals miljarder kronor – som om det lyckas ger nationen en särställning i Eurasien. 

Det är en storslagen vision med över 60 länder inblandade. Målet är att bilda ett nytt ekonomiskt bälte av infrastruktur till land och sjöss som binder samman Kina med resten av Asien, Europa, Mellanöstern och Afrika. Kina lånar ut pengar till projekten, står för expertisen, materialet och ibland för arbetskraften. Det är ett sätt för Kina att använda överkapacitet i landets fabriker när den inte behövs på hemmaplan. På längre sikt öppnar det för nya kinesiska exportmarknader.

I fyra år tittade USA på medan Kina smidde sina planer och började expansionen. Det blev inte lättare när Donald Trump tog USA ut ur frihandelsavtalet TPP i Asien. För ett år sedan nämndes de nya amerikanska planerna för första gången – och nu väntas USA under Trump slutligen sätta ned foten.

Det sker med vad som ser ut som en långsiktig plan. Den är inte lika omfattande som Kinas modell, och den är driven från privat sektor och understryker löftet om jobb och ekonomisk blomstring för regionerna.  

USA kliver in på scenen sedan Kina mötts av växande kritik för Nya sidenvägen, och för att suga ut fattiga länder med lån som de inte kan betala tillbaka.

Ett exempel är den strategiska hamnen Hambantota som inte längre tillhör Sri Lanka. Kina lånade ut 15 miljarder kronor, men höga räntor, låga intäkter i hamnen och finansiell kris gjorde att regeringen i Sri Lanka inte klarade avbetalningarna. 

Ett statligt kinesiskt företag hyr nu hamnen i 99 år.

När handelskriget med USA började blickade Kina mot Nya sidenvägen för att parera för en väntad minskning av exporten till USA. 

Skulden för handelskriget har lagts på Donald Trump, men Kinas president Xi Jinping har troligen ett större ansvar. Han har abrupt ändrat riktning på Kinas politik på ett sätt som gjort en konflikt med USA närmast oundviklig – oavsett amerikansk president.  

I slutet av november har Trump och Xi bokat in ett möte med varandra i samband med ett G20-möte för att diskutera handelskriget. Då lär USA officiellt ha lanserat sin strategi mot Nya sidenvägen.

Läs även: Kina exporterar sin censur av internet