Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-22 14:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/torka-riskerar-skapa-brist-pa-griskott-i-sommar/

Ekonomi

Torka riskerar skapa brist på griskött i sommar

Den som gillar att grilla fläskkarré kan få vända sig till annat kött i sommar.
Den som gillar att grilla fläskkarré kan få vända sig till annat kött i sommar. Foto: Beatrice Lundborg

Sommaren 2020 kan det bli ont om fläskkarré för de som vill grilla. Redan nu flaggar flera matbutikskedjor för allt mindre fläskkött på butikshyllorna. 

– Det här slår hårdast mot de produkter som vi äter mest av, säger Majsan Pense, kategoriansvarig för kött på livsmedelskedjan Coop Sverige. 

De senaste åren har efterfrågan på svenskt griskött ökat. Framför allt är det fläskköttet som svenskarna hungrar efter. Nu larmar Coop om brist på det eftertraktade köttet, som Sveriges radio var först med att rapportera.

Boven i dramat är sommartorkan 2018. Flera grisbönder tvingades då att slakta flera av sina grisar. Skälet var att priset för grisfoder steg. Att föda upp nya grisar till slakt tar lång tid. 

– Det här slår hårdast mot de produkter som vi äter mest av. Till exempel fläskkarré och bacon, säger Majsan Pense, kategoriansvarig för kött på livsmedelskedjan Coop Sverige. 

Majsan Pense är kategoriansvarig för kött på Coop.
Majsan Pense är kategoriansvarig för kött på Coop. Foto: Hans Alm

Två andra exempel på bristvaror är falukorv och blandfärs. I dagsläget är inga kyldiskar tomma i affärerna. Dock kan de vara glesare än normalt sett.  

– På sommaren ökar efterfrågan på fläskkarré. Det är ovisst om vi klarar av att möta det behovet, säger Majsan Pense. 

I stället kan butikerna behöva köpa in andra grillvänliga produkter, tillägger hon. Förhoppningen är att kunderna köper dem i stället. 

Förutom sommartorkan 2018 har även svinpesten i Kina satt sina spår. Mer än en miljon grisar nödslaktades i landet. Situationen ledde fram till att Kina importerade mer fläskkött än vanligt. Framför allt från den europeiska marknaden.

I takt med det höjdes priserna på köttet. Förra året steg charkpriserna med 30 procent, enligt den europeiska branschorganisationen Clitravi. Likaså minskade Sveriges import. 

Willys och Hemköp är två av flera matkedjor som ingår i Axfoodkoncernen. Även dekänner av bristen på griskött. Just nu letar bolaget efter en lösning på fläskköttsbristen, enligt presschefen Claes Salomonsson. 

– När det är brist på en produkt måste vi försöka att hitta andra alternativ, till exempel fler importörer, säger han.

Han tillägger:

– Det är en besvärlig situation. Framöver kommer allt färre butiker att ha lågpriskampanjer med fläskkött.

Claes Salomonsson är presschef på Axfood.
Claes Salomonsson är presschef på Axfood. Foto: Urban Brådhe

Torbjörn Lithell är försäljningsdirektör på kött- och chark varumärket Scan. Enligt honom är Sverige beroende av mellan 30 och 40 procent importerat griskött. 

– Vi kommer att sälja lika mycket svenskt kött som i fjol, men det importerade blir betydligt mindre. Skillnaden i år är att vi säljer köttet för ordinarie pris i stället för kampanjpris, säger han. 

DN:s rundringning visar att det är ont med bacon. En förklaring är att bacon tillverkas från en särskild del av grisen - sidfläsket.

– I Sverige älskar vi bacon, men vi har varit mindre bra på att efterfråga köttet från grisens andra delar, säger Anders Dalenius, projektledare på organisationen Svenskt kött. 

På Ica vill man tona ner larmet om köttbrist. Mats Heljestrand, kategoriansvarig för kött, känner inte av krisen. 

– Det finns en sämre tillgång på vissa enskilda baconartiklar men vi ser ingen större brist på bacon eller fläskkött. Vi har köpt in stora volymer och har ett jämnt flöde, säger Mats Heljestrand.

Framöver väntas fler prishöjningar på fläskköttet, förutspår Anders Dalenius på Svenskt kött. 

– Vi vill äta mer svenskt griskött och kan tänka oss att betala mer för det, säger Anders Dalenius.