Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 19:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/torkan-och-svag-krona-pressar-upp-priset-pa-gronsaker/

Ekonomi

Torkan och svag krona pressar upp priset på grönsaker

Foto: Benkt Eurenius

Förra årets extremsommar slår mot grönsakspriserna. 

– Det märks främst på produkter som inte är förädlade. Grönsakerna kommer i princip direkt från odlaren via en grossist till grönsaksdisken i butiken, säger Carl Eckerdal, chefsekonom på Livsmedelsföretagen. 

Rätta artikel

Livsmedelspriserna har stigit med 2,9 procent under det senaste året, enligt nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB). Störst prisökning fanns på grönsaker, där priserna steg med tio procent. Förra sommarens torka är den främsta förklaringen. 

– Det är en kvardröjande effekt som kommer att fortsätta fram till sensommaren och hösten, säger Carl Eckerdal. 

Vitkål var den grönsak som visade på störst förändring. I april i år var priset nästan det dubbla jämfört med i april 2018. Morötterna ökade med 50 procent i pris jämfört med samma månad i fjol och gul lök med 30 procent. 

– Det märks främst på produkter som inte är förädlade. Grönsakerna kommer i princip direkt från odlaren via en grossist till grönsaksdisken i butiken, säger Carl Eckerdal.

För andra produkter som går via livsmedelsindustrin (som exempelvis vete som förädlas till bröd) slår råvarupriserna inte igenom lika starkt. 

– Frukt och grönt har större prisvariationer. Det saknas filter så priserna är väldigt transparenta, säger Carl Eckerdal.

Potatis på lösvikt gick upp med 22 procent och den paketerade varianten med 28 procent. Såvida inte efterfrågan minskar kraftigt till följd av de högre priserna finns inget annat skäl till att priserna skulle gå ner, enligt Carl Eckerdal. 

– Det finns inget i nuläget som kan förändra utbudet på svenskodlad potatis. Den skörden vi fick förra året är den vi ska leva på fram till i höst, säger han. 

Även den svaga svenska kronan mot dollarn och euron har påverkan på livsmedelspriserna. 

– Svenska grossister har svårt att förhandla ner priset på ett ton potatis från Tyskland, säger Carl Eckerdal.  

Kommer priserna fortsätta stiga? 

– Ja, det är lika säkert som amen i kyrkan, säger Carl Eckerdal. 

– Det här året har börjat bedrövligt sett ur ett lantbrukarperspektiv. Det har varit en torr vår med för lite regn för att motsvara behovet. Jag hoppas slippa skriva om ytterligare en torr sommar och hur det kommer att påverka hela den svenska livsmedelsekonomin och i slutändan hushållens plånböcker, fortsätter han. 

Prisutvecklingen mätt i konsumentprisindex (KPI) var 2,1 procent. I mars var den 1,9 procent. Drivmedelspriset har gått upp med 8,6 procent under det senaste året och elen kostar 7,8 procent mer. Däremot har det under det senaste året blivit billigare att köpa mobiltelefon, där prisminskningen är –19,3 procent. 

Läs även: Smart bevattning ska rädda torkdrabbade bönder