Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Torkan trycker upp elpriset – högsta nivån på tio år

Elen blir dyrare för den med rörligt elpris. Arkivbild.
Elen blir dyrare för den med rörligt elpris. Arkivbild. Foto: Jonas Ekström/TT

Elpriserna skjuter i höjden när torkan slår mot vattenkraften. Och ingen vändning skymtas när högsommarvärmen fortsätter. 

– Sett till väderprognoserna ser det ut att hålla i sig, säger Jonas Stenbeck, försäljningschef på Vattenfall.

Även matpriserna påverkas av det varma vädret.

Elräkningen för både juni och juli månad ser ut att bli högre än normalt för hushåll med rörliga elavtal. Flera faktorer ligger bakom det stigande priset.

– Vattenmagasinen fylldes på snabbt i våras under den kraftiga vårfloden. Den har sedan avtagit när det har varit så torrt. Det påverkar elpriset uppåt, säger Annica Gustafsson, handläggare på analysavdelningen på Energimyndigheten. 

Priset på el var under juni i år 70 procent högre än samma period förra året, enligt jämförelsesajten Elskling. En lägenhet med en elkostnad på 500 kronor för juni i fjol måste nu i stället betala 850 kronor för samma period. 

Medelpriset på el var under juni 46 öre per kilowattimme, jämfört med förra årets 27 öre per kilowattimme. Det låga vattenförrådet kan leda till högre risk för vattenbrist i vinter än normalt. Utöver det mindre vattenförrådet finns det flera faktorer som påverkar elpriserna. 

– Eftersom den nordiska elmarknaden är sammankopplad med den europeiska så påverkar det också vårt elpris. Priserna påverkas även av bränslepriser, priset på utsläppsrätter och tillgängligheten på kärnkraft. I år har till exempel priserna på kol och utsläppsrätter stigit, säger Annica Gustafsson.

Enligt Jonas Stenbeck, chef på Vattenfall Försäljning kan även den svaga kronan gentemot euron bidra till att priset är högre än vanligt. Och högre elpriser kan hålla i sig in i juli månad, att döma av det rörliga spotpriset som sätts på den nordiska elbörsen Nord Pool. 

– I juli förra året var spotpriset på börsen 30 öre per kilowattimme. I år ser vi fram till nu att vi ligger på ungefär 52 öre per kilowattimme, säger han. 

Att trenden skulle vända de kommande veckorna tror han inte. 

– Sett till väderprognoserna ser det ut att hålla i sig, säger Jonas Stenbeck. 

Kan priserna stiga ännu mer? 

– Det är svårt att säga. Det är extremt ovanligt att priserna är högre i juli än i juni, som det är just nu. Priserna är de högsta sedan 2008, säger Jonas Stenbeck. 

Ett sätt att slippa påverkas av svängningar på marknaden kan vara att skaffa ett avtal med fast elpris. Jonas Stenbeck säger att de rörliga priserna fortfarande är billigare. 

– Om man har tid att bevaka elprisutvecklingen tycker jag att det rörliga ska behållas. Däremot kan det vara bra att vara beredd på att binda längre fram när hösten närmar sig, säger han. 

Torkan påverkar även hushållens plånböcker ur andra avseenden. När skördarna minskar blir priset på spannmål högre och torkan gör kvaliteten sämre, skriver Göteborgs-Posten. För samma mängd mjöl, malt och gryn krävs mer spannmål för samma resultat. För maltkorn, som används vid tillverkning av öl, har priset gått upp med 20 procent. Det torra vädret gör också att även skördar av djurfoder kan bli mindre, vilket kan leda till en nödslakt av djur. Detta skulle potentiellt kunna leda till att kött blir billigare. 

Läs även: MIljontals plantor slängs i torkans spår

Härifrån kommer elen:

Vattenkraft: 40 procent

Kärnkraft: 40 procent

Vindkraft: 11 procent

Konventionell värmekraft (till exempel kraft- och industrivärme): 9 procent

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.