Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-24 05:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/tove-nandorf-alliansen-har-lange-kravt-att-arbetsformedlingen-ska-skrotas/

Ekonomi

Tove Nandorf: Alliansen har länge krävt att Arbetsförmedlingen ska skrotas

Foto: Roger Turesson

Tre frågor till DN:s arbetsmarknadsreporter Tove Nandorf om varför regeringsöverenskommelsen vill konkurrensutsätta Arbetsförmedlingen.

Tove Nandorf
Rätta artikel

1. Varför är Arbetsförmedlingen med i uppgörelsen mellan partierna?

– Alla allianspartier drev inför valet i fjol att Arbetsförmedlingen skulle läggas ned i sin nuvarande form och ersättas med privata aktörer och en mindre statlig myndighet. Deras krav har varit att matchning och förmedling av jobb i stället ska få skötas av privata aktörer. Kraven på en privatisering har ställts med hänvisning till att myndigheten i dag bara förmedlar runt 15 procent av alla arbetstillfällen i Sverige (eftersom de flesta i dag hittar jobb på egen hand eller via olika rekryterings- och bemanningsföretag).

– Tillsammans krävde Allianspartierna länge en statlig utredning om Arbetsförmedlingens framtid. S/MP-regeringen höll först emot, men tillsatte slutligen sommaren 2016 en utredare, som ska lägga sina förslag inom några veckor. I tilläggsdirektiv till denna utredning öppnade även S sommaren 2017 för fler privata aktörer som en framtida väg att gå. 

– Den nya krympta statliga myndighet som Centern och Liberalerna krävt, och som även utredaren väntas föreslå, skulle dock även i fortsättningen ha ett mycket betydande ansvar för de arbetssökande som behöver hjälp: att bedöma deras behov,  att hålla i lönestöd som nystartsjobb och introduktionsjobb, ansvara för de arbetsmarknadspolitiska programmen och i övrigt stötta de som står långt ifrån arbetsmarknaden. I dagsläget utgör dessa mer svårplacerade grupper hela tre fjärdedelar av de inskrivna arbetssökande. 

2. Hur kommer de arbetssökande att märka förändringen?

– För det första så kommer förändringarna att ta tid. Och inte ens när de genomförts kommer kanske de arbetssökande att märka så stor skillnad. Enligt Alliansens plan som nu tycks ha fått genomslag i regeringsöverenskommelsen kommer de mer svårplacerade grupperna av arbetslösa även i fortsättningen vara den krympta nya statliga arbetsförmedlingens ansvar. Övriga arbetssökande i Sverige hittar ju redan i dag i mycket hög grad sina nya jobb på egen hand via privata matchningsaktörer.

– Dessutom är redan i dag hela 60 procent av de aktörer vars tjänster Arbetsförmedlingen upphandlar för stöd och matchning av arbetssökande privata företag. En skillnad kan dock bli om Centern får gehör för sitt krav att även bemanningsföretag ska kunna utföra tjänster åt förmedlingen.

– Den statliga myndigheten skulle dessutom i likhet med i dag sköta upphandling och utvärdering av de privata matchningsaktörerna.

3. Finns det andra liknande upplägg i andra länder?

– En förebild för Alliansen har varit Australiens system. Centern har efterlyst en ”jobbpeng” efter modell från Australien, som följer den arbetssökande till önskad arbetsförmedlare, likt skolpengen eleverna i skolan. 

Läs mer:

Oavsett valresultat kommer Sverige att ha en statlig arbetsförmedling

Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg: M/KD-budgeten drabbar de arbetssökande

Så föreslås Arbetsförmedlingen göras om