Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-21 06:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/trafikverket-andrar-krav-efter-kritik-om-mindre-nattag/

EKONOMI

Trafikverket ändrar krav efter kritik om mindre nattåg

Somliga vagnar i Trafikverkets flotta har varit i bruk sedan 1960-talet. Nu ska de ersättas med nya vagnar och lok.
Foto: Alexander Mahmoud

Kortare sängar och färre bäddar. Det kan bli resultatet av Trafikverkets upphandling av nya nattåg, menar både experter och politiker. Men nu öppnar myndigheten upp för större tåg.

– Vi tar ansvar för att det här är en tjänst som så många som möjligt ska kunna använda, säger generaldirektören Roberto Maiorana.

Trafikverkets miljardupphandling av nattåg blir historiskt stor i siffror mätt. Den gamla vagnparken ska ersättas med nybyggda tåg som är tänkta att rulla i 30 till 40 år.

Men efter att ha tagit del av underlaget för upphandlingen har både politiker och experter flaggat för att tågen kan bli sämre. Trafikverket eftersöker nämligen tåg enligt en så kallad europeisk vagnprofil, vilket innebär att fordonen kan bli upp till 60 centimeter smalare. Som resultat kan bäddarna bli kortare och färre.

Anledningen är bland annat att man vill kunna sälja vidare tågen.

– Om nattågen inte blir den succé som vi hoppas på måste vi fundera på vad vi ska göra med utrustningen. Det är en stor flotta och mycket pengar att ansvara för. Därför resonerar vi att det måste finnas möjligheter till omsättning på en europeisk marknad. Man kan också tänka sig att efterfrågan på trafik från Sverige ut till europa ökar, säger Roberto Maiorana, generaldirektör på Trafikverket.

Roberto Maiorana är generaldirektör för Trafikverket sedan mars 2022.
Foto: Magnus Hallgren

Är det inte rimligt att utgå från en svensk vagnprofil när man upphandlar fordon för Sverige?
– Det är riktigt. Vi har tagit fram underlaget till upphandlingen med krav på att tågen ska kunna trafikera Sverige med våra krav på värme och kyla. Det finns även en möjlighet att trafikera norra Sverige med en svensk profil.

Nu arbetar myndigheten med att ta fram kompletterande underlag för att kunna ta in anbud på större tåg, byggda enligt en svensk vagnprofil. Det följer bland annat efter att flera politiker i trafikutskottet kommit med kritik. Under gårdagen blev det känt att SD har tagit fram ett utskottsinitiativ om att pausa upphandlingen. Roberto Maiorana har även träffat representanter för bland annat Jämtland och Härjedalen, där nattågstrafiken går.

– Med de inspelen vill vi stanna upp och fundera över hur vi ska göra för att skaffa oss så bra förutsättningar som möjligt för en bra upphandling. Vi tar med oss synpunkterna och kommer att genomföra en upphandling där vi även kan värdera en svensk profil.

Era kritiker menar att det här kommer att leda till nästan 10 cm kortare bäddar. Sverige är ett land med lång medellängd. Vad säger du till alla som undrar varför deras komfort bortprioriteras?
– Vi har inte prioriterat bort den. Tågen kommer att bli så bekväma som möjligt och vi tar även höjd för resenärer som är långa. Jag är själv lång och vill kunna resa bekvämt.

Var tredje bädd försvinner också enligt en uträkning. Med färre bäddar kan man tänka sig att biljettpriset stiger. Hur tänker ni kring det?
– Vi tar ansvar för att det här är en tjänst som så många som möjligt ska kunna använda. Därför tar vi med oss det här i det fortsatta arbetet. En lösning är att bygga på höjden, en annan att trafikera med fler vagnar. Men vi är fortfarande i ett tidigt skede, i det sammanhanget är det här lite tidigt att diskutera.

Trafikverket befinner sig just nu i fas ett av upphandlingen och arbetar med att ta in anbud från aktörer som vill delta.

– Det är inte varje dag som vi gör en sån här omfattande och stor upphandling. Därför tycker jag att det här intresset är väldigt positivt. Vi kommer ta del av inspelen och åsikter som vi nås av och det känns bra att vi har landat i beslutet att bredda underlaget. Det hjälper oss att i längden göra det rätta valet, säger Roberto Maiorana.

Läs mer:

Partier vill stoppa Trafikverkets miljardupphandling av nattåg

Forskare: Trafikverket köper in sämre nattåg