Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Trafikverket vill utreda ny stambana

Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

Nya stambanor ska förkorta restiderna med tåg mellan Sveriges tre största städer.
I en rapport, som på måndagen överlämnas till näringsdepartementet, föreslår Trafikverket en fördjupad utredning om en ny stambana mellan Stockholm och Göteborg samt Malmö.

– Om vi ska kunna fortsätta utveckla järnvägstrafiken i Sverige behövs en ny stambana. Annars kommer man inte att kunna möta behoven hos regionaltågstrafiken tillsammans med godstrafiken och fjärrtågstrafiken, säger Trafikverkets generaldirektör Gunnar Malm till TT.

– Vi rekommenderar att vi ska fortsätta den fysiska planeringen så att alla delar har ett bra underlag. Inte minst sträckan Jönköping-Malmö som är dåligt utredd, säger Malm.

Kostnaden för en ny stambana beräknas till mellan 110 och 170 miljarder kronor. Enligt Trafikverket kan en betydande del finansieras av banavgifter.

Satsningen bedöms också vara samhällsekonomiskt lönsam.

– Nu är det upp till regeringen att ta beslut, säger Gunnar Malm.

Trafikverkets förslag får positivt mottagande av den nybildade Götalandsbaneorganisationen, som är ett samarbete mellan Göteborgs stad, Borås stad, Jönköpings kommun och Linköpings kommun.

– Trafikverket är tydligt med att man vill få uppdraget att planera för hela Götalandsbanan. Man vill gå från ord till handling och diskutera olika finansieringslösningar och även börja planera för Europakorridoren, säger styrelseordföranden Mats Green (M) som också är kommunstyrelsens ordförande i Jönköping.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.