Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Trams på jobbet ökar kreativiteten

Other: Foto: Alamy

Bus och trams på jobbet gör att vi mår och arbetar bättre. Det anser Samuel West som doktorerar på lek på arbetsplatsen vid Lunds universitet.

Samuel West har precis avslutat ett forsningsprojekt där han genom experiment har tittat på hur lekfullhet kan påverka kreativiteten.

Bland annat har han bytt ut ramlösa och mörk choklad i sammanträdesrum mot rosa sockervadd, låtit försökspersoner skjuta på varandra med leksakspikadoller och delat ut lösmustascher.

– Jag såg att atmosfären bland försökspersonerna ändrades och att kreativiteten ökade, säger Samuel West och förklarar att den som har roligt och skrattar inte presterar sämre eller är mindre effektiv än andra. Det är snarare tvärtom.

Andra slutsatser av studien är att det inte är helt lätt att få vuxna att leka och att chefen har en avgörande roll. Chefen måste släppa loss för att medarbetarna ska våga.
Enligt Samuel West är det onödigt att exempelvis köpa in en rutschkana eller ett pingisbord till arbetsplatsen.

– Man måste anpassa leken efter företaget och en rutschkana skulle kunna kännas som ett hån på många ställen. Det är bättre på att satsa på att skoja med varandra varje dag och se vilka skämt som passar just på din arbetsplats, säger han.

Vad gör du själv för att öka kreativiteten?
– När jag har tråkigt på kontoret springer jag bort till en kollega och har krig med gummibandspistol några minuter. Det fungerar bra för oss.

Slösar man inte bort mycket tid om man ska tramsa på jobbet?
– Att bara fokuserar på resultat och att vara effektiv leder ingenstans. De företag som inte ger utrymme för lekfullhet har ingen framtid.

Ett av Samuel Wests råd till chefer är att släppa powerpoint och istället sjunga en sång om vinsterna i företaget. Han uppmuntrar också oväntade mötesformer och spontana skämt.

Följ @DNEkonomi på Twitter!

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.