Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Transportstyrelsen erbjuder nu fordonsuppgifter via e-post

Juridiken har tidigare satt stopp för Transportsstyrelsen att lämna ut fordonsuppgifter via e-post. Nu är det dock fritt fram och det faxet är inte längre enda möjligheten att få ut uppgifter om ett specifikt fordon.

Transportstyrelsen tjänst där man kan få ut fordonsuppgifter genom att söka på registreringsnummer har länge varit förbehållet för fax, en kommunikationmetod som för många i dag nog känns föråldrad.

Anledningen är att det har varit osäkert om lagen tillåtit att uppgifterna lämnas elektroniskt, annat än via fax.

– Vi har inte fått lämna ut de här uppgifterna på grund av att det finns en teknisk risk att mejlen hamnar utanför Sveriges gränser, säger Christofer Kärrdahl, verksamhetsutvecklare på Transportstyrelsen.

Men från och med den första mars 2016 kan man nu få ut uppgifterna via e-post. Via tjänsten kan man nu få ut vem som är ägare av ett fordon, om fordonsskatt är betald, eller om fordonet har notering om kreditköp i vägtrafikregistret.

– Det har varit en prioriteringssak också, nu när vi skulle modernisera passade vi på att ta tag i det här, säger Christofer Kärrdahl.

Han betonar att faxen de i dag skickar ut ofta inte hamnar i en traditionell faxmaskin utan ofta i en dator eller mobil som har faxfunktion.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.