Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 15:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/transportstyrelsen-ska-granska-sas/

Ekonomi

Transportstyrelsen ska granska SAS

Foto: Christine Olsson/TT

Transportstyrelsen ska granska hur säkerhetsrapporteringen fungerar i SAS. Tillsynen kan resultera i ingrepp i bolagets tillstånd men hur sannolikt det är vill myndigheten inte kommentera. 

Flygbolaget SAS har fått hård kritik efter SVT:s avslöjande om att en kabinanställd som valde att stå över en flygning av säkerhetsskäl fått sparken. 

Den anställde hade gjort en så kallad unfit for flight-anmälan (olämplig för flygning på svenska). Något som förväntas av en besättningsmedlem som känner att den inte är i tillräckligt gott skick att hantera en nödsituation ombord på planet. 

Transportstyrelsen har efter det inlett ett tillsynsärende där flygbolagets säkerhetsrapportering ska granskas. 

– Rent generellt innebär det att vi tittar på vad det är för något som hänt, om vi behöver mer information från organisationen eller att vi ber dem göra en internutredning. Det beror lite på vad den första rapporten från bolaget innehåller, säger Lars Haglund, enhetschef för operatörer och luftfärdighet på Transportstyrelsen. 

Han vill inte kommentera SAS-tillsynen specifikt men säger att sådana ärenden generellt kan resultera i ingrepp mot flygbolagets tillstånd. 

– Det kan vara alltifrån att vi drar in tillståndet permanent till att vi kan upphäva det tillfälligt eller säger att de inte får utföra vissa uppgifter innan de svarat oss på ett tillfredställande sätt, säger Haglund.

Hur sannolikt det är att det skulle gå så långt för SAS vill han inte kommentera. Klart är i alla fall att SAS inte hotas av någon form av ekonomisk bestraffning. Det har Transportstyrelsen inte befogenhet till.