Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-18 20:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/transportstyrelsen-stoppar-flyg-till-iran/

Ekonomi

Transportstyrelsen stoppar flyg till Iran

Transportstyrelsen har beslutat att tillfälligt återkalla tillståndet för Iran Air, som flyger från Sverige. 

Beslutet kommer efter att utrikesminister Ann Linde bekräftat att 17 personer bosatta i Sverige dog i flygkraschen tidigare i veckan. 

DN-TT Text

Transportstyrelsen uppger att beslutet att stoppa flygningar mellan Iran och Sverige beror på oklarheter i samband med olyckan och säkerhetsläget i landet.

Berörda passagerare uppmanas kontakta sina flygbolag.

– Det är utifrån ett flygsäkerhetsperspektiv och med hänsyn till passagerarna som vi har kommit fram till det här beslutet, säger Gunnar Ljungberg, sjö- och luftfartsdirektör på Transportstyrelsen. 

Att återkalla ett flygbolags trafikstillstånd beskriver han som väldigt ovanligt. Förutom det indragna tillståndet för Iran Air har Transportstyrelsen även gett ut ett så kallat NOTAM-meddelande med rekommendationer för flygbolag som har trafik i området.

– Det innehåller starka rekommendationer om att undvika luftrummet över Iran och Irak. Detta har flera andra länder redan gjort, bland annat Tyskland och Storbritannien, enligt Gunnar Ljungberg.