Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Transportstyrelsen uppmanar anställda att inte ta emot pris

Other: Erik Simander/TT

Flera medarbetare på Transportstyrelsen har nominerats till ett pris för sin hantering av skandalen på myndigheten som briserade förra sommaren. Nu uppmanar Transportstyrelsen sina medarbetare att inte dyka upp på prisutdelningen som sker på torsdag kväll.

Under torsdag kväll ska årets GRC-profil utses på en prisceremoni vid Sveavägen. GRC är en engelsk akronym för ledning, riskhantering och efterlevnad av externa och interna regelverk. Priset är ett diplom och en pokal, som tack för att man ökar förståelsen för GRC.

Inför årets prisutdelning är tre personer på Transportstyrelsen nominerade. Men flera personer i myndighetens ledning avråder sina medarbetare från att gå på prisceremonin.

Läs mer: Transportstyrelsen: Uppenbar risk att hemliga uppgifter spridits vidare 

I samband med att skandalen på Transportstyrelsen briserade i juli förra året hyllade statsminister Stefan Löfven de som lämnat information om it-säkerheten och han tackade dem.

Enligt Transportstyrelsens chefsjurist Kristina Nilsson riskerar medarbetarna att misstänkas för partiskhet, då hon gör bedömningen att ”ansvarig för priset är ett företag som Transportstyrelsen har ett befintligt avtal med”.

”Myndighetens grunduppfattning är att medarbetare hos oss inte ens ska kunna misstänkas för att låta sig påverkas av ovidkommande önskemål eller hänsyn i sitt arbete. I aktuell situation är det därför ur ett myndighetsperspektiv problematiskt – utifrån principen om orubbad saklighet och opartiskhet – att ta emot priset och delta vid det aktuella tillfället. Ytterst är det dock alltid du som enskild tjänsteman som har ansvaret för ditt handlande och som avgör var gränsen går.” skriver chefsjuristen i ett internt mejl som DN har tagit del av.

Detta har fått Linda Lundin, generalsekreterare i branschorganisationen Internrevisorerna, att reagera. 

– Det jag ställer mig frågande till är ledningens reaktioner på det här priset. Hade jag suttit i ledningen hade jag suttit längst fram och applåderat. Det här är den delen av Transportstyrelsen som har fungerat genom hela den här skandalen. Det är tack vare de här medarbetarna vi kan se att det finns underlag och komma till insikt om vad som hände, säger hon.

En av finalisterna i tävlingen, Transportstyrelsens internrevisionschef Annette Olofsson, kontaktade Internrevisorerna när beskedet kom om att deras opartiskhet skulle ifrågasättas om de närvarade vid prisutdelningen.

– Hon blir orolig när hennes saklighet ifrågasätts. Det är viktigt att internrevisorer agerar rätt men också att det uppfattas att de agerar rätt. Det hon frågade oss var om det finns grund för ledningens oro. Något som etiknämnden konstaterade inte var fallet, säger Linda Lundin och poängterar att det är en oberoende jury som utser vinnaren.

Läs mer: Ministrar fick tidig varning om it-affären 

Annette Olofsson var bland de första att reagera när hon fick reda på it-affären på Transportstyrelsen. Hon informerade själv myndighetens styrelse då problemen uppdagades, men fick inget gensvar.

Inför prisutdelningen har Annette Olofsson varit i kontakt med Institutet mot mutor, Transparency International samt fackförbundet Jusek, som inte kunnat se något problem för medarbetarna att delta. Hon bad även etiknämnden på Internrevisorerna att titta på fallet, och de konstaterade också att prisutdelningen inte skulle utgöra några problem.

– Jag har gått igenom de styrdokument vi har och som chefsjuristen hänvisat till, säger Annette Olofsson och fortsätter:

– Ledningen har gjort sin bedömning utifrån att det är Transcendent Group som är avsändare av priset, men så är det inte, säger hon.

I juryn sitter personer som bland annat jobbar på SEB, Telia Company, Avanza Bank och Transcendent Group. Vem som helst kan nominera någon till priset.

– Alla fyra nominerade från Transportstyrelsen har fått samtal av våra chefer om att det är trevligt att vara nominerade, men att det kan strida mot vår opartiskhet, säger Annette Olofsson.

Kommer du att gå på prisutdelningen?

– Jag går, för jag har fått ett så tydligt uttalande från branschorganisationen Internrevisorerna. Det hade varit roligt om alla vi som är nominerade från Transportstyrelsen kunnat gå till eventet tillsammans men nu vet jag inte om det blir så, säger Annette Olofsson.

En annan av finalisterna är Johan Eriksson, som tidigare arbetade som it-säkerhetsansvarig på Transportstyrelsen. 

– Det är inte Transcendent Group som delar ut priset, utan en oberoende jury, där deras vd visserligen är ordförande. Transcendent Group har levererat resurser till Transportstyrelsen och det är väl det som ledningen tycker är problemet här.

Han berättar att flera tidigare kollegor velat komma och sitta i publiken, men att de inte fått något tydligt besked om de får närvara vid ceremonin av sina chefer. 

– Det ska självklart inte finnas någon tanke på korruption mellan parterna, men när det granskats så finns det ingen sådan risk. Då borde Transportstyrelsens ledning förstå det, säger Johan Eriksson.

I ett mejl till DN skriver Transportstyrelsens ställföreträdande generaldirektör Ingrid Cherfils att priset är problematiskt.

”Det är självklart roligt när medarbetares insatser uppmärksammas och uppskattas på olika sätt. Eftersom Transportstyrelsen har ett befintligt avtal, som medarbetare har avropat tjänster från och som fortsatt kan avropas från, med företaget som står bakom priset ser vi att delaktighet i detta pris kan vara problematiskt. Detta utifrån principen om orubbad saklighet och opartiskhet” skriver Cherfils och fortsätter:

”Det har vi också framfört till de berörda medarbetarna, samtidigt som vi understrukit att man får använda sitt eget omdöme och ta ansvar för sitt deltagande. Någon allmän marknadsföring av priset är det av just dessa skäl svårt för oss att medverka till.”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.