Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-18 21:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/transportstyrelsen-utreder-sas/

Ekonomi

Transportstyrelsen utreder SAS

Foto: Lasse Swärd

Efter att en besättningsmedlem avstått en flygning av säkerhetsskäl avslutade SAS hans anställning. Nu utreds flygbolaget av Transportstyrelsen.

– Jag blir förbannad, säger Staffan Söderberg, sektionschef på Transportstyrelsen, till SVT.

TT Text

Besättningsmedlemmen var visstidsanställd som kabinpersonal. 2017 var han med om en incident där ett plan tvingades säkerhetslanda efter en smäll ombord.

Omskakad och med elva timmars arbete bakom sig valde han att anmäla sig olämplig att flyga inför nästa flygning, vilket all flygpersonal har skyldighet att göra om situationen så kräver, rapporterar SVT Nyheter.

Några veckor senare blev han inkallad till ett möte och informerad om att hans anställning skulle avslutas. Enligt SAS har uppsägningen inte något med händelsen att göra, och bolaget uppger att man inte bestraffar någon som följer regeln.

”När det gäller det här ärendet från april 2017, som SVT tar upp, vill vi tydliggöra att beslutet att SAS inte valde att förlänga den timanställdas kontrakt gjordes utifrån en helhetsbedömning av personens lämplighet”, skriver flygbolaget i ett pressmeddelande.

Besättningsmedlemmen har dock spelat in ett samtal med arbetsgivaren som tyder på motsatsen. ”Den ansvarige från oss uttrycker sig olyckligt i (SVT-)inslaget och det representerar inte hur vi ska arbeta”, kommenterar SAS.

Transportstyrelsen har nu startat en utredning av flygbolaget.

– Det här är en besättningsmedlem som har agerat korrekt och professionellt. Utifrån den information vi har här förefaller det som att han fått avsluta sin anställning. Det är precis så det inte ska gå till, säger Staffan Söderberg.

Ämnen i den här artikeln:

SAS
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt