Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Tre av fyra planerar renovera hemmet

Tre av fyra villaägare är inte färdiga med sina hem. Det visar medlemstidningen Vi i villas enkät Villapanelen som görs fyra gånger per år.

Flest villaägare, cirka 29 procent, tänker renovera för mellan 10.000 och 50.000 kronor, enligt enkätsvaren.

– Det visar att det inte är färdigrenoverat hos svenska folket, vilket man skulle kunna tro med tanke på de senaste årens rotavdrag. Men man fortsätter att flytta och vill renovera sina nya hus, säger Vi i villas chefredaktör Stina Abenius.

De tillfrågade i undersökningen planerar alltifrån budgetrenoveringar till totalrenoveringar. 25 procent uppger att de tänker lägga upp till 10.000 kronor på sina hem. Nästan var tionde villaägare planerar att lägga över 100.000 kronor på renovering i år.

– Det motsvarar en stor renovering. Men de flesta planerar inga lyxrenoveringar som totalrenovering av kök och badrum, utan många kommer att småfixa, säger Stina Abenius.

0,8 procent uppger att de ska renovera för mer än 500.000 kronor i år. 10 procent planerar att inte renovera alls och 14 procent har inte bestämt sig. 3 176 personer deltog i undersökningen, där frågan löd: "Hur mycket planerar du att lägga på renovering av hemmet i år?"

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.