Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Tre av fyra saknar förtroende för Försäkringskassans chef

Personalens förtroende för Försäkringskassans chef Dan Eliasson har rasat. Endast var fjärde anställd har förtroende för sin generaldirektör, enligt en ny intern medarbetarundersökning.

– Det här är en klar och tydlig signal till mig och övriga i ledningen, säger Dan Eliasson.

I den förra undersökningen var det 68 procent av de anställda som svarade positivt på frågan om hur stort förtroende de har för sin generaldirektör Dan Eliasson. Det kraftiga ras som nu har skett förklaras troligen av den senaste tidens uppmärksamhet kring att två chefer i Försäkringskassans ledningsgrupp har utretts för misstänkt jäv. Dessutom misstänks säkerhetsdirektören för att ha efterforskat mediekällor.

Det mest uppmärksammade fallet rörde myndighetens kommunikationsdirektör. Det misstänkta jävet handlade bland annat om hur han hade attesterat tid och givit klartecken till att köpa en utbildning till en person som han hade en nära relation till.

– Man måste tänka på att den här mätningen gjordes under en speciell tid då vi var föremål för en hård granskning, säger Dan Eliasson och tillägger att resultatet även beror på att myndigheten har gått igenom en stor omorganisation och dessutom haft en period med hög arbetsbelastning.

I Försäkringskassans senaste medarbetarundersökning var det totalt 3.651 personer ingick. Av dessa var det åtta procent som inte svarade på frågan om hur stort förtroende som de har för Försäkringskassans generaldirektör, 26 procent svarade positivt och resten var neutrala eller negativa.

I augusti ska Försäkringskassan göra en fördjupad medarbetarundersökning.

– Om resultatet ligger på samma nivå då får vi ta reda på vad det beror på och se till att sätta in rätt insatser, säger Dan Eliasson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.